Metsä

Lukijalta: Kulotus tarjoaa mainion ruokapöydän monille hyönteisille ja ruokaa ja suojaa monille linnuille

Teuvo Levula muistuttaa, että kulotuksen onnistuminen on kuitenkin monen tekijän summa.
Sinikka Kujala
Yhdysvalloissa maitohorsmaa kutsutaan nimellä "fireweed", sillä se leviää nopeasti metsäpaloalueille. Britanniassa sitä kutsuttiin "bombweediksi", sillä se pystyi valtaamaan pommitettuja alueita samalla tavalla. Myös ihmiset voivat käyttää horsmaa ravinnoksi.

Metsänomistajat eivät olleet tyytyväisiä kulotuksen tehoon (MT 11.6.).

Tein Metlassa kymmenen kulotuskoetta. Kokeissa mitattiin kulotuksen tehoa humuksen alle laitetuilla maksimilämpömittareilla ja kannoille laitetuilla, vedellä täytetyillä litran peltipurkeilla.

Jokamiehen keino arvioida kulon intensiteettiä ovat kannot. Kunnollisessa kulotuksessa kantojen keskellä oleva kuivempi sydänpuu palaa selvästi kuopalle.

Kulon teho oli mittausten mukaan sitä parempi, mitä hitaammin kulo eteni. Kulotuksen lopussa, kun vastatuli sytytetään myötätuuleen, tulee korkeat, näyttävät liekit, mutta palo etenee liian nopeasti, ja vaikutus maahan jää vähäiseksi.

Kulotus pitäisi tehdä melkein tyynenä, aurinkoisena kevätkesän päivänä, illalla neljän jälkeen. Sytyttäjien pitää edetä hitaasti. Kulotuksen teho on parempi, ja samalla saadaan tuulen alle riittävä matka hyvin palanutta aluetta, jolla ei enää ole tulen ruokaa.

Kulotuksen suunnittelu pitäisi aloittaa kulotettavan hakkuualan määrittämisestä. Kulo (lämpö) pyrkii ylöspäin, joten kuloalueen mikään raja ei saisi olla ylärinteessä.

Hakkuutähteet pitäisi hakkuun yhteydessä levitellä. Levittely onnistuu hakkuukoneen hakkuupäällä, vie mennessäs tuo tullessas -periaatteella. Näin saadaan tasaisempi kulotusjälki, ja hakkuutähteiden kivennäisravinteet leviävät tasaisemmin alueelle.

Kulotuksen jälkeen paloalueelle tulee yleensä kattava horsmakasvusto. Horsman kukinto kasvaa pituutta ja siten horsma kukkii pitkän aikaa.

Kuloala tarjoaa mainion ruokapöydän monille hyönteisille ja ruokaa ja suojaa monille linnuille. Horsmakasvusto ei kaadu pienien puuntaimien päälle, kuten heinät syksyllä tekevät.

Kulotus sopii puolukka- ja mustikkatyypin metsiin.

Teuvo Levula

Parkano

Lue kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Paras tulos kulotuksesta saadaan, kun metsäpalovaroitus on ollut voimassa jo pari viikkoa – kulotuskoulussa opetellaan tulenkäytön taitoa

Metsänomistajat pettyivät valtion kulotushankkeeseen: "Maasto on vain nokeentunut" – "Kulotus onnistui erinomaisesti", vastaa toteuttaja

Yle uutiset: Metsähallitus kulottaa metsää Savonrannalla – töiden aikana voi esiintyä runsaasti savua

Yle uutiset: Tänä vuonna poltetaan ennätysmäärä luonnonsuojelualueiden metsää Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla