Metsä

Ministeri Leppä huolestui EU:n avohakkuita rajoittavasta metsästrategiasta: "Herää kysymys, kenelle se on tarkoitettu”

Ministerin mukaan valta metsäpäätöksistä kuuluu jäsenmaille, ei komissiolle.
Jaana Kankaanpää
Euroopan komissio esittää etukäteen vuodetussa metsästrategian luonnoksessa muun muassa avohakkuista luopumista. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mielestä toimenpiteet pitää valita kasvupaikan eikä ideologian mukaan.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mielestä Euroopan komissio puuttuu vuodetussa metsästrategiassaan asioihin, jotka eivät sille kuulu.

”Huolestuttava paperi. Ihmeellistä, että komissio haluaa tulla väen väkisin mukaan metsäpolitiikkaan, joka kuuluu jäsenvaltioille."

Euroopan komissio esittää etukäteen vuodetussa metsästrategian luonnoksessa muun muassa avohakkuista ja runkopuun energiakäytöstä luopumista.

”Toimenpiteet pitää valita kasvupaikan eikä ideologian mukaan”, Leppä painottaa.

Hän muistuttaa, että komissio toimii jäsenvaltioiden luottamuksen varassa. Myös valta metsäpäätöksistä kuuluu jäsenmaille itselleen.

”Siitä Suomi pitää tiukasti kiinni. Neuvoston päätelmät ja parlamentin mietintö on jätetty strategiassa huomiotta. Herää kysymys, kenelle se on tarkoitettu.”

Myös muut metsäiset maat ovat Lepän mukaan strategiasta huolissaan. ”Teemme jatkuvasti vaikuttamistyötä yhdessä Ruotsin, Itävallan ja monen muun maan kanssa.”

Jotta Suomi voi vaikuttaa tehokkaasti EU:n metsäpäätöksentekoon, tulee viestin olla Lepän mukaan selkeä, perusteltu ja yhtenäinen.

”Suomen kanta ottaa huomioon koko kestävän kehityksen kokonaisuuden. Pidän käsittämättömänä, että hallituksen taholta on esitetty toisenlaisia kantoja."

Lue lisää aiheesta:

Suomen metsäteollisuudelta täystyrmäys EU:n strategialuonnokselle, joka lopettaisi avohakkuut ja runkopuun energiakäytön

EU:n metsästrategialuonnos tyrmäisi avohakkuut – myös runkopuun energiakäyttö menisi pannaan

Marin vastaa vihreiden syytöksiin sooloilusta metsälinjassa: "Ei ole näin, olen edustanut hallituksessa muodostettuja kantoja"

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

On epäisänmaallista ajaa metsävaltaa EU:lle

EU vienyt jo vallan metsissämme

Sahateollisuus on jälleen tulevaisuutta

Jari Leppä: Uudet tutkimukset saattavat muuttaa käsitystä turvepelloista, päätösten on perustuttava tutkittuun tietoon