Metsä

Puukaupan vauhti hiljeni viime viikolla ja tukin hinnan nousu tasaantui

Metsänomistajat ovat myyneet puuta lähes puolet viimevuotista enemmän.
Sanne Katainen
Puukauppaa on käyty havutukin vedolla.

Metsäteollisuus ry:n jäsenten ostot yksityismetsistä putosivat 0,85 miljoonaan kuutioon viime viikolla. Sitä ennen takana oli useamman yli miljoonan kuution viikon, osin jopa ennätyksiä hiponut ostoputki.

Puukauppa kiihtyi huippuunsa normaaliin tapaan touko-kesäkuun vaihteessa. Silloin nähtiin poikkeuksellisesti jopa yli kahden miljoonan kuution kauppamääriä.

Aiemmin vastaavaa on nähty lähinnä erilaisten verohelpotusten päättymisten edellä.

Luonnonvarakeskuksen mukaan puukauppa oli jo toukokuussa erittäin vilkasta. Tuolloin kauppoja tehtiin nousevilla hinnoilla ja pystykaupoissa kantohinnat nousivat vuoden 2018 huippuhintojen ohitse.

Puukauppaa on käyty tukin vedolla. Toukokuussa tukkikaupat kasvoivat yli neljänneksen kolmeen edelliseen vuoteen verrattuna. Sen sijaan kuitupuun kauppa pieneni seitsemän prosenttia.

Mäntytukista maksettiin toukokuun pystykaupoissa keskimäärin 64,6 euroa ja kuusitukista 68,2 euroa kuutiometriltä. Tukkipuun reaalinen hintataso nousi huhtikuusta neljä prosenttia ja oli 11 prosenttia viime vuoden keskihintaa korkeampi.

Kesäkuussa tukin hintojen nousu on tasaantunut.

Mäntykuitupuun pystykauppahinta oli toukokuussa 19,5 euroa, kuusikuitupuu 21,8 ja koivukuitupuun 18,5 euroa kuutiometriltä. Kuitupuun hintataso nousi edellisestä kuukaudesta kolme prosenttia ja viime vuodesta viisi prosenttia.

Havutukkien reaaliset pystykauppahinnat nousivat toukokuussa kolme prosenttia korkeammiksi kuin huippuvuoden 2018 loppupuoliskolla. Kuitupuilla vastaava ylitys oli kuudesta seitsemään prosenttia.

Hankintakaupoissa mäntykuitupuun keskihinta oli 32,3 euroa, kuusikuitupuun 33,9 euroa ja koivukuitupuun 32,7 euroa kuutiometriltä. Myös hankintakaupoissa kaikkien puutavaralajien hinnat nousivat huhtikuusta.

Kuusitukin hankintahinta on noussut enemmän kuin muiden puutavaralajien.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

"Kärkipäässä mänty- ja koivukuitu" – Metsä Group valmistautuu syksyyn ostamalla kesäkorjuukelpoisia harvennusleimikoita

Puukauppa käy liki huippuvuoden 2018 vauhtia

Puun runkohinnoittelu on yleistynyt – tunnetko ja tiedätkö, mistä siinä on kysymys?

Puukauppojen määrä jäi alle puoleen miljoonaan kuutiometriin viime viikolla – kesälomakausi näkyy kauppavauhdissa