Metsä

Yllättikö helleuupumus? Kokeile riisivettä ja suolaisia purtavia, muista että mansikka voi aiheuttaa nestehukkaa

Hyttysen pistoja ja ihon palamista on helpointa ehkäistä vaatetuksella. Myös riittävä nesteytys on kesällä tärkeää.
Sanne Katainen
Kesällä riittävä nesteytys on erityisen tärkeää. Veden lisäksi on hyvä juoda esimerkiksi sokeroituja marjamehuja tai urheilujuomaa.

Lämmin kesäsää ilahduttaa, mutta voi tuoda mukanaan ikäviä yllätyksiä. Suomen Farmasialiiton puheenjohtaja Antti Kataja kertoo vinkkejä esimerkiksi nestehukan ja hyttysen pistojen hoitoon.

Paras keino ennaltaehkäistä nestehukkaa on huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Helteisellä säällä, fyysisen rasituksen aikana olisi hyvä juoda jopa 1–2 desilitraa kerrallaan, 3–4 kertaa tunnin aikana.

Vesi riittää, mikäli kuumuudessa viettää vain lyhyitä hetkiä. Sokeroidut marjamehut tai suoloja sisältävät urheilujuomat ovat hyvä vaihtoehto, jos kuumassa oleskelee pidempään. Hikoillessa menetettyjä suoloja voi korvata syömällä esimerkiksi oliiveja tai suolapähkinöitä.

Myös mansikat voivat aiheuttaa nestehukkaa, sillä ne poistavat kehosta nesteitä. Marjoja popsiessa olisikin hyvä muistaa juoda riittävästi vettä.

Riisivesi, eli riisin keittämiseen käytetty vesi, on yksi keino nesteytyksen ylläpitämiseen. Se sisältää tärkkelystä ja hiilihydraatteja. Riisiveden sekaan voi lisätä vaikkapa hunajaa tai sitruunamehua, jolloin juomasta saa maistuvamman.

Kesällä moni herkuttelee grilliruualla, mutta rasvainen ruoka saattaa aiheuttaa närästystä. Esimerkiksi sitrushedelmät, kahvi, suklaa, tomaatti, sipuli, kolajuomat ja väkevät alkoholijuomat ärsyttävät vatsaa.

Satunnaisen närästyksen takia ei ole tarpeen hakeutua lääkäriin. Sen sijaan mahaa ärsyttävien ruoka-aineiden välttäminen ja riittävä tauko syömisen ja nukkumaanmenon välillä voivat lievittää närästystä. Myös korkeampi tyyny voi helpottaa yöllistä närästelyä.

Apteekista voi hakea ilman reseptiä närästystä hoitavia lääkkeitä. Niitä saa käyttää päivittäin korkeintaan kaksi viikkoa. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos oireet kestävät pidempään.

Hyttysen pisto aiheuttaa usein ikäviä, kutisevia paukamia. Kortisonivoide tai suun kautta otettava antihistamiini voivat lievittää kutinaa ja saada paukaman pienenemään. Antihistamiini helpottaa myös hyttysallergiasta kärsivien oireita.

Antihistamiinitabletin voi ottaa etukäteen ja jatkaa hoitoa 2–3 päivää piston jälkeen, mikäli matkustaa hyttysiä kuhisevaan paikkaan. Vaatetus ja karkottimet ovat hyvä keino suojautua hyttysen pistoilta.

Ihon suojaaminen vaatteilla auttaa myös ehkäisemään auringossa palamista. Lisäksi tulisi käyttää korkealla suojakertoimella varustettua aurinkorasvaa, vaikka olisikin vain varjossa.

Auringossa oleskelua olisi hyvä välttää keskipäivällä ja aina silloin, kun UV-indeksi on yli 3. Esimerkiksi Ilmatieteen laitos seuraa UV-indeksiä.

Auringossa palanut iho oireilee aikaisintaan 6 tuntia auringossa oleskelun jälkeen. Oireita ovat ihon punoitus ja kuumotus. Suuri määrä UV-säteily voi polttaa ihon rakkuloille. Rakkulaa ei tule puhkaista, vaan sen päälle voi laittaa palovamman hoitoon tarkoitetun sidoksen.

Palamisen lisäksi voi esiintyä myös päänsärkyä, pahoinvointia ja vilunväreitä.

Haalea vesi auttaa viilentämään auringon polttamaa ihoa. Iholle voi lisäksi levittää hydrokortisonivoidetta.

Auringossa oleskelu ja fyysisen työn tekeminen voivat johtaa myös auringonpistokseen. Paras hoito pistokseen on kehon viilentäminen ja riittävä nesteytys. Oireista kärsivä tulisi saattaa varjoisaan, viileään paikkaan, ja otsalle voi asettaa viileän kääreen.

Terveydenhuollon ammattilaiseen tulisi olla yhteydessä, jos auringonpistoksen jälkeen vointi heikkenee tai hikoilu tai virtsantulo loppuu.

Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, mikäli oireisiin liittyy sekavuutta, voimakasta uupumusta tai hengitysvaikeuksia.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Aurinko ja kuumuus vaanivat ulkotöissä uurastajaa – näin viilennät kehoasi

Yle uutiset: Kuuntele: hyönteisharrastaja kertoo, millaisia tauteja hyttyset levittävät Suomessa

Manipulaatiota, pehmytkudoskäsittelyä vai artikuloivaa mobilisaatiota? Hoitokeino valitaan asiakkaan ja vaivan mukaan

Hyttysenpisto itsessään ei aiheuta kutinaa vaan syy paukamaan on kehon oma puolustusreaktio