Metsä

Nyt on aika tarkkailla aasianrunkojääriä – lehtipuita tuhoavasta hyönteisestä tulee ilmoittaa Ruokavirastoon

Pyöreät reiät lehtipuun rungossa ja oksissa voivat kieliä aasianrunkojäärästä. Aikuinen jäärä voi löytyä myös puulavasta.
Markku Vuorikari
Aasianrukojäärä tuhoaa lehtipuita. Puista voi löytyä sekä aikuisiä jääriä että niiden jättämiä, halkaisijaltaan senttimetrin olevia ulostuloreikiä.

Aasianrunkojäärä on lehtipuita tuhoava kovakuoriainen. Aasiasta lähtöisin oleva kovakuoriainen leviää kansainvälisessä kaupassa pakkausmateriaalin välityksellä.

Jääriä on havaittu Vantaalla Kuninkaanmäen ja Itä-Hakkilan alueella vuonna 2015. Havainnon seurauksena lähes kaikki alueen lehtipuut kaadettiin.

Esiintymän hävittämisestä huolimatta hyönteisen leviämisvaara ei ole ohi, vaan niitä liikkuu edelleen lehtipuissa ja puulavoissa. Lehtipuiden rungoista ja oksista voi löytyä jäärän ulostuloreikiä, joiden halkaisija on noin senttimetrin.

Aasianrunkojäärä on noin 2,5–3,5 senttimetrin mittainen. Tuntosarvet ovat ruumista pidemmät ja siivissä on kiiltävän mustalla pohjalla valkoisia pilkkuja.

Esiintymät on tärkeää löytää ennen kuin hyönteinen pääsee leviämään laajemmalle alueelle. Havainnoista voi ilmoittaa Ruokavirastolle sähköpostilla osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Älä polta hukkakaurasäkkejä avotulella – metsäpalovaroitus on voimassa suuressa osassa Suomea

Haluatko syödä jauhelihapihvisi mediumina? Viranomaiset varoittavat erityisesti lapsia ja iäkkäitä koskevasta sairastumisvaarasta

Moni uusi metsien tuhohyönteinen on käynyt jo vaarallisen lähellä

Minkkien koronarokotteelta puuttuu vielä käyttölupa: ”Kokeet on nyt tehty, olemme tyytyväisiä tuloksiin”