Metsä

"Emme ole tehneet yhtään hyvää sopimusta", toteaa Paperiliiton Petri Vanhala

Elokuussa alkavissa yrityskohtaisissa neuvotteluissa metsäteollisuusyrityksillä on lupa tietojen keskinäiseen vaihtoon.
Sanne Katainen
Petri Vanhala toivoo, että yrityskohtaisten neuvotteluiden tulokset olisivat selvillä jo marraskuussa.

Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mukaan kevät on mennyt uuden, yrityskohtaisen neuvottelukäytännön rakenteiden ja prosessien valmistelussa. Varsinaiset työehtosopimusneuvottelut alkavat elokuussa.

"Tavoitteemme on viedä ne nopeasti läpi. Valmista pitäisi olla jo marraskuun lopussa, vaikka vanhat sopimukset umpeutuvat vasta vuoden lopussa."

Vanhalan mukaan Paperiliitto ei ole vielä pohtinut neuvotteluille asetettuja tavoitteita.

"Ennen työehtosopimusneuvottelut etenivät aika nopeasti siihen, että toinen osapuoli esitti pyynnön ja toinen vastasi siihen. Tässä uudessa tilanteessa palkkavääntöön pääsy voi kestää kauemmin."

"Mitään lukuja, prosentteja tai senttejä emme ole vielä miettineet. Kesäkuinen liittokokouskin nosti tärkeimmäksi asiaksi sen, että Paperiliitto pysyy toisena sopijaosapuolena", Vanhala vakuuttaa.

Vanhalan mukaan Paperiliitolla ei ole kantaa myöskään siihen, voivatko yritysten sopimukset poiketa toisistaan yhtiöiden tilanteen mukaan. Paperiliitto käy kaikkiaan yli kolmetkymmenet neuvottelut.

Etenkin sellulla ja kartongilla menee tällä hetkellä hyvin. Toisaalta myös paperitehtaita ajettiin juhannuksen yli, jopa koneita, jotka ovat viimeksi käyneet juhannuksena vuonna 2006.

"Tärkeintä on tässäkin tilanteessa päästä jonkinlaiseen sopimukseen. Hyvää sopimusta emme ole vielä koskaan tehneet", Vanhala toteaa.

Aiemmin työmarkkinaneuvotteluissa työnantajaa edustaneelle Metsäteollisuus ry:lle jää tulevissa yrityskohtaisissa neuvotteluissa pelkkä tarkkailijan rooli. Muutosprosessin aikana Metsäteollisuus ry on kouluttanut ja valmentanut jäsenyrityksiään tuleviin neuvotteluihin.

"Varsinaisiin neuvotteluihin emme osallistu mitenkään. Siltä osin ne ovat aidosti yrityskohtaiset", vahvistaa toimitusjohtaja Timo Jaatinen Metsäteollisuus ry:stä.

Koska neuvotteluissa vastapuolena oleva Paperiliitto on perillä kaikkien yhtiöiden neuvottelujen etenemisestä, myös metsäteollisuusyritykset saavat halutessaan vaihtaa tietoja neuvotteluista.

"Yritykset voivat niin halutessaan tehdä keskenään. Eri asia on, haluavatko yritykset vaihtaa tietoja esimerkiksi tekstimuutoksia koskevista neuvottelutavoitteistaan."

 

Metsäyritykset haluavat parantaa paikallisilla sopimuksilla kilpailukykyä. Työntekijöille se tarkoittaa yleensä joustoja, jotka koskevat työaikaa ja palkkaa.

"Yritykset ovat erilaisia, ja niiden eri tuotteiden markkinat ovat erilaisia. Liittotasolla käydyissä neuvotteluissa noita eroja oli vaikea ottaa huomioon. Siksi joustavampi neuvottelukäytäntö on aiempaa parempi", Jaatinen sanoo.

Jaatinen kääntää asian myös työtekijäpuolen eduksi. Hekin voivat saada yrityskohtaisissa neuvotteluissa paremmin läpi tavoitteita, jotka eivät menneet läpi liittokohtaisissa ratkaisuissa.

Pitkällä aikavälillä Jaatinen toivoo uuden käytännön hillitsevän myös lakkoja. Hän toivoo, että etenkin kynnys poliittisiin lakkoihin nousee, kun kyse on silloin yksittäisten yritysten toimintojen pysäyttämisestä.

Syksyn työehtoneuvotteluista odotetaan jälleen kerran vaikeita. Metsäteollisuus ry:n lisäksi keskitetyistä ratkaisuista on luopunut Elinkeinoelämän etujärjestö EK. Myös Teknologiateollisuudessa osa yrityksistä haluaa paikallisia sopimuksia. Vastapuolena oleva Teollisuusliitto taas haraa niitä vastaan.

Metsäalalla työntekijöillä on yksi vahva etu puolellaan, sillä metsäteollisuus on parhaillaan vahvassa myötätuulessa. Kun yritykset takovat tulosta, kiusaus työrauhan ja joustojen ostamisesta rahalla kasvaa.

Se taas herättää huolta sekä alan sisällä, koska yritysten tilanteet poikkeavat toisistaan, että etenkin alan ulkopuolella. Metsäteollisuuden palkkaratkaisu voi käynnistää palkankorotusrallin, johon maalla ei oikeasti ole varaa.

Julkisuudessa on arveltu, että kolmesta suuresta metsäyhtiöstä Metsä Group olisi helpoin neuvottelukumppani Paperiliitolle. UPM taas on leimattu kolmikon pahaksi pojaksi.

Vanhala ei ota asiaan kantaa. Hän toteaa, että alustavat neuvottelut ovat sujuneet 90-prosenttisesti hyvässä hengessä.

"Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, jos uusia sopimuksia ei saada voimaan vuoden alusta, mutta sitä ei kannata surra etukäteen", Vanhala toteaa.

"Maailma ei tule kerralla valmiiksi ja niin on varmaan tälläkin kertaa", näkee puolestaan Jaatinen.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

FSC pitää Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden kritiikin kohteeksi joutuneita korkean suojeluarvon karttoja edelleen käyttökelpoisina

MTK vaatii metsäteollisuutta lopettamaan korkean suojeluarvon HCV-karttojen käytön

Paperiliitto syyttää UPM:ää uhkailusta ja koko neuvottelukierroksen vaarantamisesta

UPM kannustaa Paperiliittoa edelleen liiketoimintakohtaisiin sopimuksiin