Metsä

Brexit ei pilannut bisnestä: Suomalaisen sahatavaran vienti Britanniaan yli tuplaantui alkuvuonna

Puuta myytiin aiempaa enemmän myös Ranskaan ja Saksaan.
Jaana Kankaanpää
Sahatavaraa on alkuvuonna laivattu kiivaasti ulkomaille. Arkistokuva.

Suomesta myytiin sahatavaraa tammi-maaliskuussa 26 prosenttia enemmän vientiin kuin viime vuonna samaan aikaan. Tiedot käyvät ilmi Holzkurier-lehden seuraamista kauppatilastoista, jotka perustuvat Tullin ilmoittamiin lukuihin. Suomalaista saha- ja höylätavaraa vietiin kolmen kuukauden aikana runsaat kolme miljoonaa kuutiota ulkomaille.

Myös viennin arvo on harpannut ylöspäin. Tullin tilastojen mukaan sahatavaran viennin arvo oli huhtikuussa 73 prosenttia korkeampi kuin edellisvuonna samaan aikaan.

Britannia nousi kevättalvella suomalaisten sahojen tärkeimmäksi asiakasmaaksi 360 000 kuution viennillä. Kasvua edellisvuoden samaan ajanjaksoon oli peräti 118 prosenttia.

Toiseksi suurin vientikohde oli Egypti (311 000 kuutiota, -17 prosenttia) ja kolmanneksi suurin Kiina (258 000 kuutiota, -32 prosenttia). Kovia kasvulukuja kertyi Ranskan (+89 prosenttia) ja Saksan (+51 prosenttia) markkinoilla.

Saksalaisten sahojen oman viennin ylivoimainen ykköskohde oli keväällä Yhdysvallat. Saksasta vietiin saha- ja höylätavaraa tammi-huhtikuussa peräti 796 000 kuutiota USA:han. Sen sijaan vienti Kiinaan putosi noin puoleen eli 154 000 kuutioon.

Lue myös:

Sahatavaran hinnan alamäki jatkui Yhdysvalloissa: hinta putosi alle 500 euroon kuutiolta

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Yllättävä muutos Saksassa: Kivihiili nousi sähkön päätuotantokeinoksi, tuulivoima romahti

WTC-terrori-iskujen vuosipäivä: "Sodat eivät ole ratkaisseet terrorismin ongelmaa"

Syyskuun terrori-iskuista 20 vuotta, presidentti Biden käy tapahtumapaikoilla

Lankkukauppa tasaantuu