Metsä

Bioenergia-ala huolestui EU:n ilmastopaketin epäselvyyksistä: Pahimmillaan paketti heikentäisi metsäperäisen bioenergian käyttöä

Useat ilmastopaketin lainsäädäntöehdotukset koskettavat suoraan bioenergian käyttömahdollisuuksia ja käytön ehtoja.
Esko Keski-Vähälä
Suomen energiankulutuksesta noin 30 prosenttia tuotetaan bioenergialla. Bioenergiaa käytetään sähkön- ja lämmöntuotantoon ja lisäksi myös liikenteessä.

Bioenergia ry pitää EU:n ilmastopakettia alan kehityksen kannalta erittäin merkittävänä lainsäädäntökokonaisuutena.

"Bioenergia-alalla kyllä ymmärretään hyvin, että ilmasto- ja luontotavoitteita kiristetään ja toimia on lisättävä. Haluamme kuitenkin varmistaa, että tämä tehdään tarkoituksenmukaisella ja kustannustehokkaalla tavalla, joka hyödyntää alan tarjoamat mahdollisuudet, jättää riittävästi joustavuutta yksityiselle sektorille eikä aiheuta kohtuuttomia tilanteita", toteaa Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka.

Suorimmin ja merkittävimmin alaan vaikuttava lainsäädäntö on uusiutuvan energian direktiivin päivitys, jossa kestävälle bioenergialle esitetään uusia vaatimuksia.

 

"Komission esitys sortuu valitettavasti mikromanageeraukseen tavalla, joka vakavasti vaikeuttaisi kestävyyskriteerien osoittamista", toteaa Bioenergia ry:n toimialapäällikkö Hannes Tuohiniitty.

Tuohiniityn mukaan epäselvät termit ja toiveet yhdistettynä pk-yritysten kustannuksia nostavaan alarajan alentamiseen sekä kenties haitallisimpana takautuva sääntely jo olemassa olevien laitosten osalta on valitettavan epäonnistunut yritys edistää ympäristötavoitteita.

"Samalla se pahimmillaan heikentäisi metsäperäisen bioenergian nykyistä käyttötasoa", hän sanoo.

Bioenergia ry toteaa, että useat ilmastopaketin lainsäädäntöehdotukset koskettavat suoraan bioenergian käyttömahdollisuuksia ja käytön ehtoja. Näitä ovat uusiutuvan energian direktiivin lisäksi EU:n päästökauppa, maankäyttösektorin ilmastotavoitteet (lulucf) sekä liikennettä koskevat esitykset.

Suomen energiankulutuksesta noin 30 prosenttia tuotetaan bioenergialla. Bioenergiaa käytetään sähkön- ja lämmöntuotantoon ja lisäksi myös liikenteessä.

Lue lisää:

Suomelle 17,8 miljoonan tonnin nielutavoite, bioenergian korjuulle rajoituksia – EU:n historiallinen ilmastopaketti ehdottaa täyskäännöstä

EU:n ilmastopaketti ei tunnista metsäteollisuuden tarjoamia ratkaisuja – "Saimme pahimmillaan jarruohjelman", Metsäteollisuus ry arvostelee

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Jos EU:lla olisi toimivaltaa metsissä, talouspuoli näkyisi linjauksissa enemmän

EU-ilmastopaketti edistää maatalouden ilmastotiekartan toteuttamista

HS: Markku Ollikainen kohdistaisi päästöpäätökset rehuntuottajille

EU yrittää suurta ilmastoharppausta