Metsä

Hiuksia, huuhteluainetta ja kalanperkeitä – lukijat jakoivat haisevat keinonsa hirvien torjuntaan

Keinot ovat monet, kun hirviä koetetaan karkottaa taimien kimpusta.
Johannes Tervo
Voimakkaiden hajujen ruiskiminen metsään karkottaa hirviä, uskovat lukijat.

MT Metsä kertoi kesäkuussa vöyriläisestä metsänomistajasta, joka oli keksinyt toimivan hirvikarkotteen; voimakkaanhajuinen pyykinhuuhteluaine yhdistettynä Trico-hirvikarkotteeseen muodosti hajumuurin taimikon ympärille.

Kysyimme verkossa lukijoilta, kuinka moni oli yrittänyt torjua hirviä taimikoistaan.

Vastaajista 40 prosenttia oli yrittänyt häätää sarvipäitä perinteisillä ja vähemmän perinteisillä keinoilla.

Hajuaineet nousivat yhdeksi yleisimmistä torjuntakeinoista. Hirvien oli todettu välttelevän muun muassa deodoranttia, saippuaa, kalanperkeitä, partavettä ja kahvinporoja.

"Kahvinporot talteen kahvipussiin. Pistele pussin yläosaan muutamia reikiä ja aseta pussit noin 50 metrin välein taimikon ympärille", neuvoo eräs lukija.

Huuhteluainetta hajumuurina oli kokeillut myös yksi vastaajista, tosin tuulilasinpuhdistusnesteeseen sekoitettuna. Toinen kertoo ripustaneensa omia hiuksia vanhoissa sukkahousuissa taimikon ympärille.

Partavettä on puolestaan kokeiltu ruiskuttaa vuorivillaan, joka laitetaan muovitötterön sisälle. Saippuapaloja on ripustettu haalarintaskuun ja puiden oksille.

Hajujen ja tutun Trico-karkotteen lisäksi käytössä olivat syksyinen metsästys ja liikuskelu taimikossa.

Metsänhoidollisina keinoina mainittiin lehtipuuston raivaus, ylimääräisen koivun jättäminen "syötiksi" ja tehokas varhaishoito. Vastaajat mainitsivat myös maitotölkit männynlatvoissa, ylitiheän männynkasvatuksen taimivaiheessa sekä pihlajien jättämisen isompien palstojen puolelle sen toivossa, että hirvi valitsisi sen taimikon sijaan.

Lue myös:

Oudot hajut ovat takuuvarmoja hirvien karkottajia – Harald Svensin näkymätön hajumuuri toimii taimikon ympärillä kuin hirviaita

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Oudot hajut ovat takuuvarmoja hirvien karkottajia – Harald Svensin näkymätön hajumuuri toimii taimikon ympärillä kuin hirviaita

Video: Kaikkia hirvenkarkotuskeinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman liemen – tehon salaisuutena on pyykinhuuhteluaine

Hirvikannat kasvussa, pahimmillaan hirvieläimet uhkaavat luonnon monimuotoisuutta

Taimia uhkaavat monenlaiset tuhot – Aarre: Näin tunnistat ahavatuhon