Metsä

Hyvät retkieväät pitävät nälkäkiukun loitolla – lue vinkit maistuvien eväiden suunnitteluun

Retkeillessä ruokaa kannattaa varata hieman yläkanttiin, etteivät eväät lopu kesken.
Rami Marjamäki
Voileipä on toimiva retkieväs. Vihannekset kannattaa pakata mukaan erillisessä rasiassa, sillä ne vettyvät leivän välissä helposti.

Herkullisilla eväillä retkestä saa vieläkin mukavamman, kun nälkä ei pääse yllättämään.

"Voi miettiä, mitä aterioita normaalisti söisi sinä aikana, kun on retkellä: onko tarkoitus olla metsässä lounasaikaan, osuuko tien päälle muitakin ruoka-aikoja? Kaikki ne ateriat, joita normaalistikin syö, olisi hyvä varata mukaan retkelle. Jos ateriavälit venyvät liian pitkiksi, iskee helposti väsymys ja kiukku", sanoo Terveystalon ravitsemusterapeutti Kirsi Englund.

Paljon retkeilevän kannattaa myös harkita ruokailua helpottavien välineiden hankkimista. Esimerkiksi ruokatermoksessa keitot ja puurot kulkevat näppärästi mukana.

Myös voileipä on toimiva retkieväs. Juustot ja leikkeleet tuovat välipalaan lisää energiaa, mutta kasvikset kannattaa jättää leivän välistä pois, sillä ne vettyvät helposti. Sen sijaan kasvikset kannattaa pakata erilliseen rasiaan mukaan.

"Vaihtelun vuoksi leivän voi korvata rieskalla tai tortillaletulla, jonka täyttää oman maun mukaan. Halutessaan siitä voi tehdä myös makean välipalan laittamalla täytteeksi esimerkiksi banaania ja pähkinätahnaa", Englund neuvoo.

Tukevampien ruokien lisäksi mukaan kannattaa ottaa myös naposteltavaa, kuten pähkinöitä tai myslipatukoita.

Helteisellä säällä kylmät eväät tarjoavat retkeilijälle mukavaa viilennystä. Kylmäkallen sisältävässä eväsrasiassa vilpoiset herkut säilyvät hyvin.

"Kesähelteillä kannattaa kokeilla pakastaa hedelmiä paloina. Kuumana päivänä esimerkiksi omena, banaani ja viinirypäle virkistävät mukavasti kohmeisina suupaloina", Englund kertoo.

Pakastemarjoja ja jääpaloja sisältävä smoothie toimii metsässäkin. Kun juoman pakastaa ennen lähtöä, se pysyy kauan kylmänä.

Säästä riippumatta retkellä on hyvä olla mukana vettä. Kohtuullisen lämpimällä säällä vettä kannattaa varata puoli litraa tuntia kohti. Helteillä vettä voi tarvita jopa litran tuntia kohti.

Oikeanlaisten eväiden lisäksi retkellä on syytä muistaa hyvät käytöstavat.

"Luonnossa liikkuessa roskat viedään aina roskiin – luontoon ei koskaan jätetä mitään ylimääräistä. Helpoimmalla pääsee, kun pakkaa ruoat jo kotona omiin rasioihin", Englund muistuttaa.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Yle uutiset: Retkeilybuumissa on laantumisen merkkejä

Metsäpalovaroitus rajoittaa tulentekoa – tuhoisa palo voi syttyä myös huolletulta nuotiopaikalta

Evoon suunnitellun kansallispuiston lähimetsien omistajat pelkäävät omaisuutensa arvon laskevan

Pakkoretkeilijät ja -mökkeilijät piristävät kotimaan taloutta – pelkkä kotimaan ympyröissä luuhaaminen on silti tutkimuslukujen valossa monelle korviketta