Metsä

Ennen kerättiin katumaksua, nyt epämääräistä kiinteistöveroa – saako maalainen vastinetta verolle, jos kunta ei hoida edes tietä?

Taajamissa kunta huolehtii muun muassa kaduista, valaistuksesta ja puistoista.
Hanna Linnove, Juho Leskinen, Jaana Kankaanpää
Taajamissa kunta huolehtii kiinteistönomistajien puolesta muun muassa valaistuksesta, katujen kunnosta ja aurauksesta.

Jokaisen rakennuksen ja tontin omistajan pitää maksaa kunnalle kiinteistöveroa. Mutta saavatko kiinteistöjen omistajat kunnalta kohtuullisia ja yhdenvertaisia palveluita verorahojensa vastineeksi? Taajamissa kunta huolehtii kaduista, valaistuksesta ja puistoista, mutta haja-asutusalueilla moni kunta on irtautunut teidenkin ylläpidosta.

Kiinteistöveroa ei voi pitää maksuna jostain tietystä suoritteesta, sanoo Kuntaliiton verotuksen erityisasiantuntija Pekka Montell. Eli kiinteistövero ei ole korvamerkittyä rahaa, vaikka se vuonna 1993 korvasikin muun muassa katumaksun, manttaalimaksun ja kiinteistöjen harkintaverotuksen.

"Kiinteistövero on yleiskatteellista veroa, ja yleiskatteellisuus on tärkeä osa kunnallista itsehallintoa. Kunnat käyttävät varat parhaaksi katsomallaan tavalla."

Kunnan päättäjillä on siis liikkumavaraa siinä, miten verorahoja käytetään. Useimmissa kunnan palveluissa ei ole laissa säädettyä minimitasoa, vaan kunta voi itse päättää, millaisia palveluja se järjestää. Vastuu kiertyy siten kuntapäättäjiin eli politiikkaan ja vaaleihin. Haja-asutusalueilta tarvitaan edustajia, jotka pitävät huolen, etteivät maaseudun asiat jää heitteille.

Kiinteistöverot pysyvät joka tapauksessa tapetilla lähivuosina, kun sote-uudistus muuttaa kuntien taloutta. Kiinteistöverojen suhteellinen merkitys kunnan tuloihin kasvaa merkittävästi.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Pääministeri Sanna Marin Kuntaliiton paneelissa: Koronakulut korvataan kunnille täysimääräisesti, pidän siitä huolta

Kuntaliiton laskelma ennustaa: Kokoomus voi olla aluevaalien voittaja paikkaosuuksilla laskettuna, keskusta saisi eniten ykköspaikkoja

Kuntaliitto vaatii kunnille täyttä korvausta koronan hoidosta – valtio aikoo tinkiä tasosta

Yle uutiset: Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa ei sijaa Varsinais-Suomen uusille tiekohteille