Metsä

Näin kuivuus kurittaa metsiä: Koivuilla syksy koittaa ennen aikojaan, taimien juurtuminen pysähtyy

Myöhään istutetut taimikot ovat suurimmassa vaarassa kärsiä kuivuudesta nyt ja rousteesta ensi keväänä, koska niillä on vähiten aikaa juurtua.
Carolina Husu
Koivujen lehdet kellastuvat, kun juuristo ei saa maasta riittävästi vettä. Yleensä puut eivät kuole, ja uudet lehdet puhkeavat ensi keväänä.

Pitkään jatkunut kuiva ja kuuma jakso alkaa näkyä metsissä eri puolilla maata.

Vesi.fi:n sadesummakartan mukaan viimeisen 30 vuorokauden aikana suuressa osassa Etelä- ja Keski-Suomea sekä Länsi-Lappia on satanut alle 30 milliä vettä.

"Karkeilla mailla koivut ovat ruvenneet kellastumaan. On tullut aikainen syksy. Kuuset ovat myös kovilla paahteisissa paikoissa", toteaa metsäasiantuntija Johannes Pohjala metsänhoitoyhdistys Kaakosta.

"Seurataan, tuleeko kirjanpainajille toinen sukupolvi. Voidaan olla vielä ihmeissään sen suhteen."

Koivut eivät kuole, vaikka ne menettävätkin lehtensä ennenaikaisesti. Tämän vuoden kasvu kyllä kärsii.

Keväällä perustetut taimikot näyttävät pärjäävän vielä. Kunnolla kasteltu paakku antaa hyvän alun taimelle.

"Jos vertaa millejä mitä on satanut ja mitä näkyy maastossa, yllättävin vähin vaurioin ollaan selvitty. Istutetut taimikot ovat yhä vihreitä."

Suurimmassa vaarassa ovat myöhään istutetut taimikot. Mitä aikaisemmin keväällä taimi on istutettu, sitä paremmin sillä on ollut aikaa juurtua.

Pohjalan mukaan ei ole tavatonta, että taimikoita joudutaan täydennysistuttamaan kuivuuden takia. Kuivuuden vaikutukset nähdään lopullisesti vasta ensi keväänä.

"Seurannaistuhoja voi tulla, koska taimi menee lepotilaan eikä kasvata juuristoa. Pintarouta nostaa keväällä heikosti juurtuneita taimia ylös. Se on hyvin tyypillinen ongelma syysistutetuilla taimilla."

Rousteriskin takia Pohjala ei pidä syysistutuksen lisäämistä ratkaisuna paahteisiin kesiin, vaikka syysistutetuilla taimilla vettä riittääkin.

Myös Satakunnassa taimikot näyttävät vielä hyviltä, kertoo Satakunnan metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Kari Kivisalo.

"Yksi männyntaimikko meni maahan vasta juhannuksena, hyvin se näytti lähteneen kasvuun. Sinne satoi kerran tai kaksi, se oli varmaan sen pelastus."

Kivisalo kertoo, että rutikuivan maaston takia on jouduttu lykkäämään maanmuokkausta rauduskoivun siemenpuualalla.

"Se on todellinen riski, kauha kun kiveen iskee kyllä se kipinää lyö."

Heta-Linnea Kovanen
Kesän sateet ovat jääneet vähäisiksi suuressa osassa maata. Poikkeuksellinen kuumuus on jouduttanut samaan aikaan veden haihtumista.
Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

"Äänekosken viilupuutehdas on erittäin tervetullut investointi – puuta löytyy varmasti uudelle yksikölle"

Metsä Group aikoo rakentaa 200 miljoonaa euroa maksavan viilupuutehtaan Äänekoskelle – investointi edellyttää asemakaavoituksen valmistumista

EU:n metsään liittyvät aloitteet voivat aiheuttaa päänvaivaa metsänomistajalle

Lukijalta: Ovatko jatkuva kasvatus ja yläharvennus sama asia?