Metsä

Turpeen alasajo lisää monitoimikoneiden kysyntää, kertoo suomalainen hakkureita ja nostureita valmistava Kesla

Korona on vaikeuttanut komponenttien saamista Suomeen. Myös teräksen hinnannousu vaikuttaa hakkuukoneiden hintoihin.
Saara Lavi
Markku Lappalainen (vas.) ja Aappo Hyttinen esittelivät uutta moneen ympäristöön sopivaa kuormainmallia. Monipuolisia kuormaimia ollaan tekemässä kokonainen sarja.

Joensuussa Keslan päätoimipisteen pihassa on riveittäin erilaisia kouria, nostimia sekä muutama rekka lastaamassa tai purkamassa.

"Ollaan eletty äärimmäisen hyvää aikaa", toteaa traktorivarusteiden liiketoimintajohtajana maaliskuussa aloittanut Markku Lappalainen.

Hän ennustaa, että turpeen käytön väheneminen voi osaltaan vaikuttaa tuotteiden kysyntään. Entiset turveyrittäjät joutuvat etsimään muita tulonlähteitä ja Keslalla uskotaankin kysynnän kasvuun.

Lappalainen arvelee erityisesti traktorivetoisten hakkureiden määrän lisääntyvän, mikä kasvattaa samalla myös kuormainten kysyntää. Yrittäjät haluavat erityisesti monikäyttöisiä koneita, joilla voi työskennellä metsässä, maatilalla ja kaupunkiympäristössä.

Erityisesti autokuormaimia tilataan tällä hetkellä paljon.

"Hurjasti tulee tilauksia. Nyt myydään jo joissakin tuotteissa ensi helmikuuta", Lappalainen toteaa.

Kasvua ennustaa myös kiinnostus biotalouden tuotteisiin ja bioenergiaan. Se tulee keslalaisten mukaan näkymään myös tarpeena entistä monipuolisemmille koneille.

"Meillä on kova luottamus bioenergian kasvuun."

Tällä hetkellä suurimpia haasteita on erilaisten komponenttien saatavuus maailmalta. Lappalainen kertoo saatavuusvaikeuksia olevan yllättäen myös renkaissa.

Lisäksi teräksen hinnan nousu on vaikuttanut myös Keslan tuotantoon. Terästä, kun tarvitaan rakenteiden lisäksi esimerkiksi hydrauliikkaletkuihin. Lappalainen kertoo hinnan nousun kuitenkin jo huomioidun uusien konemallien hinnoissa.

Suurin osa, noin 70 prosenttia, tuotannosta lähtee ulkomaille. Suuria vientimaita ovat muun muassa Ruotsi, Norja ja Saksa, mutta myös Espanjaan, Ranskaan ja Indonesiaan lähtee Keslan koneita.

Kunhan korona helpottaa, vientisuhteita on tarkoitus alkaa tiivistää Venäjän suuntaan.

Valko-Venäjälle asetetut pakotteet aiheuttivat yritykselle alkuvuodesta tappioita, kun 1,7 miljoonan euron tilaukset Amkodorille peruttiin. Sittemmin vientilupa Valko-Venäjälle on kuitenkin saatu.

Viennistä huolimatta suurin osa Joensuussa päämajaansa pitävän yrityksen tuotannosta on Suomessa. Koneiden osia valmistetaan Joensuussa, Kesälahdella ja Ilomantsissa. Lisäksi Kelsalla on myyntiyhtiö Appenweierissa Saksassa.

Uuteen kuormainmalliin esimerkiksi sylinterit tulevat Ilomantsista.

Keslan laitteisiin saattaa Lappalaisen mukaan törmätä jopa keskellä Helsinkiä, sillä esimerkiksi Helsingin kaupunkiympäristöstä vastaava Stara on Keslan asiakas.

Yritys työllistääkin noin 250 ihmistä. Liikevaihto pyörii noin 45 miljoonassa eurossa.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Kesla sai ennätysmäärän tilauksia – "Suotuisan kehityksen vuoksi muutamme tilikauden näkymän aiempaa paremmaksi"

Presidentti Niinistölle kiroileva Juuso-papukaija nosti muutama vuosi sitten joensuulaisen tapahtumapuutarhan lähes koko kansan tietoisuuteen - Botania tarjoaa nähtävää tänäkin kesänä

Loukkaantunut emäkarhu pentuineen liikkuu Joensuussa, voi olla ihmisille vaarallinen – myös kolme pentua saatetaan joutua lopettamaan, jos ei niille löydy sijoituspaikkaa

Joensuulaiset ovat huolissaan äänestystuloksesta – "Mitä jos perussuomalaiset saavat äänivyöryn?", kyseltiin vaaliteltoilla