Metsä

Metsäalan työtehtävien monipuolisuus yllätti Stora Enson kesätyöntekijät: "Ei ole kahta samanlaista työpäivää"

Metsäteollisuus tarjoaa vuosittain kesätyöpaikkoja tuhansille nuorille.
Jani Kautto
Storan Enson kesätyöntekijät Mira Wolczkiewicz ja Krister Laine ovat tyytyväisiä vaihteleviin työtehtäviinsä maastossa ja tehtaalla.

Auringon säteet puskevat hiljattain harvennetun männikön läpi, kun Krister Laine ja Mira Wolczkiewicz tapaavat metsäautotien varrella.

Aiemmin toisilleen tuntemattomia nuoria yhdistää tien varteen kasattu kuitupuupino, joka matkaa pian Stora Enson Imatran tehtaille.

Laineelle kesätyövuosi Stora Enson puunhankinnassa on ensimmäinen, Wolczkiewiczille Imatran tehtailla jo neljäs.

"Toimin tänä kesänä varamestarina. Aiempina vuosina olen työskennellyt kartonkitehtaan tuotannossa varamestarina ja prosessityöntekijänä", LUT-yliopistossa energiatekniikan opintoja viimeistelevä Wolczkiewicz kertoo työstään.

Metsäalalle kuopiolainen Wolczkiewicz päätyi sattuman kautta.

"En tuntenut alaa ennestään. Stora Ensolla oli hyvä maine yliopistolla ja hain sinne muiden paikkojen joukossa. Ja sillä tiellä olen edelleen."

Kesätyö edesauttoi myös opintoja. Imatran tehtailta löytyi aihe kandidaatintyölle, ja seuraavaksi Wolczkiewiczin toiveissa on myös diplomityön tekeminen samaan paikkaan.

Itä-Suomen yliopistossa metsätieteitä opiskelevalle Laineelle kesätyöpaikka metsäyhtiössä ei ollut sattumaa.

"Opiskelun myötä kiinnostus metsään on lisääntynyt", Helsingistä kotoisin oleva Laine kertoo.

Nuoresta iästään huolimatta hän on ollut jo kuuden vuoden ajan myös metsänomistaja. Laine on osakkaana perheensä metsäyhtymässä, joka omistaa tilan Virroilla.

"Viime vuonna tein omalla toiminimellä metsänhoitotöitä. Myös tänä keväänä pääsin istuttamaan omaa metsää."

Kesätöissä Laineen yllätti työtehtävien monipuolisuus.

"Suunnittelen päivän aina etukäteen. Aamulla tarkistan kohteet ja valitsen hyvän reitin. Teen muun muassa korjuun laadunvalvontaa ja luonnonhoidon arviointia."

Lomakaudella Laineen työnkuvaan kuuluu myös yrittäjäohjausta eli yhteydenpitoa korjuu- ja kuljetusyrittäjien välillä. Isolla alueella toimiminen vaatii välillä myös luovia ratkaisuja.

"Kerran otin teltan mukaan ja yövyin vapaaehtoisesti leimikon lähettyvillä."

Myös varamestarina työskentelevän Wolczkiewiczin työpäivät ovat vaihtelevia. Hänen vastuullaan on muun muassa energiatehokkuuteen ja tuotantoon liittyviä projekteja sekä työtehtävien riskinarviointeja.

"Tänä kesänä olen oppinut etenkin projektinhallintataitoja. Myös ymmärrys tehdasturvallisuudesta on lisääntynyt."

Metsäala työllistää joka kesä suuren määrän eri aloilla opiskelevia nuoria. Yksistään Stora Ensolla on tänä kesänä yli 800 kesätyöntekijää Suomessa.

Laineelle kesä on opettanut sen, miten suuri merkitys metsäteollisuudella on Kaakkois-Suomessa.

"Imatran tehtaiden puuntarve on valtava, yksi rekallinen joka kuudes minuutti. Joillekin metsänomistajille on tullut yllätyksenä se, että koneen pyörivät kesällä täysillä ja puuta voi myydä tavalliseen tapaan", hän kertoo.

Metsässä korona ei näy samaan tapaan kuin tehtaalla, jossa turvatoimet ovat tiukat.

"Osaa työkavereista näen vain etänä, enkä ole koskaan päässyt kokemaan palaveria paikan päällä neuvotteluhuoneessa", Wolczkiewicz harmittelee.

Valmistumisen jälkeen Laineen tähtäimessä on kansainvälinen ura, jossa voi vaikuttaa maailman metsiin ja maapallon tulevaisuuteen. Vaihtoon hän aikoo lähteä heti, kun koronatilanne hellittää.

Wolczkiewicz näkee taasen itsensä työssä, jossa yhdistyvät jollain tapaa energia ja metsäteollisuus.

"Uskon, että energia-alan osaajia tarvitaan tulevaisuudessa. Energiatehokkuus on ympäristöteon lisäksi kilpailuetu."

Lue myös:

Kesätyönä metsitys – 4H palkkasi satoja nuoria istuttamaan yli 190 000 tainta eri puolille maata

Tämä kesätyökokemus ei unohdu: Metsäylioppilas päätyi laivakokiksi proomulle – syntyi vetistä kinkkukiusausta ja puuromaista jauhelihakastiketta

Jani Kautto
Korjuun laadunvalvonta on yksi Krister Laineen puunhankinnan kesätyöhön kuuluvista tehtävistä. Harvennushakkuun korjuujälkeä arvioidaan muun muassa ajourien leveyden ja niiden välien perusteella.
Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Stora Enson uusi Oulun kartonkikone lisäisi puun käyttöä, mutta ei niin paljon kuin Veitsiluodon tehtaiden sulkeminen sitä vähensi

Stora Enso selvittää Oulussa kartongin valmistuksen aloittamista myös toisella koneella – yhtiön tulos yli kaksinkertaistui

Stora Enson ja Paperiliiton sopu ei ohjaa muita metsäjättejä – varsinkin UPM:n neuvottelujen tilanne tulehtunut

EU tutkii mahdollista sellukartellia – Stora Enso, UPM ja Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre vahvistavat tarkastajien yllätysvierailut