Metsä

Latvusmassan hinta nousussa energiapuumarkkinoilla

Energiapuukauppa kiihtyi toisella vuosineljänneksellä.
Esko Keski-Vähälä
Toisella vuosineljänneksellä latvusmassan hinta nousi, mutta karsitusta rangasta maksettiin hieman vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä.

Energiapuusta tehtiin kauppoja huhti–kesäkuussa yli 1,6 miljoonaa kuutiometriä, mikä on suurin vuosineljänneksen aikana Luonnonvarakeskuksen puukauppatilastoon kirjautunut energiapuumäärä. Tietoja on saatavilla vuoden 2015 alusta lähtien.

Metsähakkeen raaka-aineeksi ostetusta puusta latvusmassaa oli 48 prosenttia.

Latvusmassasta maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 5,4 euroa ja hankintakaupoissa 18,6 euroa kuutiometriltä. Hinta nousi edelliseltä vuosineljännekseltä pystykaupoissa 18 prosenttia ja hankintakaupoissa 20 prosenttia.

Karsitusta rangasta maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 4,9 euroa ja hankintakaupoissa 26,9 euroa kuutiometriltä. Hinta laski edelliseltä vuosineljännekseltä pystykaupoissa kaksi prosenttia ja hankintakaupoissa neljä prosenttia.

Energiapuusta 87 prosenttia kertyi pystykaupoista huhti–kesäkuussa.

Suosituin energiapuulaji vaihteli kauppatavoittain.

Pystykaupoissa latvusmassan osuus oli 52 prosenttia ja karsitun rangan osuus 44 prosenttia.

Hankintakauppojen energiapuusta karsittua rankaa oli kolme viidesosaa ja latvusmassaa yksi viidesosa, Luke kertoo.

Timo Filpus
Keskimäärin energiapuun hinta on ollut nousussa.
Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Kuitupuusta saisi paremman hinnan, mutta energiapuuta kertyy enemmän – lue kokeneen puunmyyjän vinkit harvennuspuuston kauppatavan valintaan

Konevalmistaja: Metsänomistajia pitäisi kannustaa nykyistä enemmän hankintahakkuisiin – ”Maaseudulla on paljon osaavaa työvoimaa"

Video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?

Energiayhtiön johtaja ennustaa konfliktia metsä- ja energiateollisuuden välille – "Tämä vuosikymmen on rajua sopeutumisen aikaa"