Metsä

Aarre: Mitä tummempi variksenmarja on, sitä enemmän siinä on antosyaaneja – eniten hyviä yhdisteitä on kuorissa, joten älä siivilöi niitä pois

Variksenmarja on monien mielestä parhaimmillaan raakamehuna joko sellaisenaan tai sitruunahapolla maustettuna.
Maarit Cederberg
Variksenmarjan maku on mieto ja hieman hapan.

Variksenmarjat eli kaarnikat on monissa tutkimuksissa todettu erittäin terveellisiksi marjoiksi. Ne ovat myös hyvin maukkaita.

Pohjanvariksenmarjan marjat ovat suurempia ja mehukkaampia kuin etelänvariksenmarjan. Siksi variksenmarja on ollut pohjoisessa paljon arvostetumpi kuin etelässä. Vaikka pohjoisen marja on etelänvariksenmarjaa satoisampi, kumpaakaan ei kannata väheksyä.

Marjat sammuttavat tehokkaasti janoa. Monien mielestä variksenmarja on parhaimmillaan raakamehuna joko sellaisenaan tai sitruunahapolla maustettuna.

Variksenmarja on hyvä ravintokuidun ja flavonoidien lähde. Sen arvokkaimmat flavonoidit ovat antosyaanit ja proantosyanidiinit, jotka ovat väriaineita. Mitä tummempi marja, sitä enemmän se sisältää antosyaaneja.

Pohjoisen valoisat kesäyöt lisäävät marjojen antosyaanipitoisuuksia. Yhdisteitä on erityisesti marjan kuorissa. Ne ovat erittäin terveellisiä, joten kuoria ei kannata siivilöidä pois.

Variksenmarjat kypsyvät heinäkuun loppupuolella, ja niitä voi kerätä vielä seuraavana keväänä.

Miten variksenmarjat kannattaa säilöä? Lue koko juttu Aarteen sivuilta ja katso reseptit variksenmarjapiirakkaan, -kastikkeeseen, -toffeeseen ja -marinadiin.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

”Metsien kiertoaikoja voitaisiin pidentää 10–20 vuodella”, sanoo Syken pääjohtaja Leif Schulman Aarteen haastattelussa

Yle uutiset: Puukauppa käy vilkkaana Kainuussa, vaikka kesän myrskytuhot hieman sitä hidastivatkin

"Pahimmillaan yksinäisyys katkeroittaa", psykoterapeutti suree – maaseudulla yhteisön rooli yksinäisten auttamisessa voi olla suuri

Monet poimivat marja-aronian aivan väärään aikaan, marjanviljelijä arvioi – "Sama kuin menisi syömään vihreitä mustikoita"