Metsä

Sahatavaran hinnat kääntymässä laskuun muuallakin kuin Yhdysvalloissa, Danske Bank arvioi

Hintojen ei odoteta romahtavan yhtä jyrkästi kuin vuonna 2008 huippusuhdanteen jälkeen, mutta lasku voi olla 25–40 prosenttia.
Kai Tirkkonen
Vaikka sahatavaran hinnat heikkenisivät 40 prosenttia, hintataso olisi edelleen historiallisen korkea ja sahayritykset tekisivät edelleen hyvää tulosta, Danske Bank toteaa katsauksessaan.

Sahatavaran hinnat ovat olleet viimeksi kuluneen vuoden aikana ennätyksellisen korkeat.

Yhdysvalloissa tähtitieteelliseksi kuvailtu hintahuippu nähtiin toukokuussa, kun höylätystä kakkosnelosesta maksettiin 1 700 dollaria tuhatta lautajalkaa kohti.

Toukokuun jälkeen hinnat ovat pudonneet Atlantin takana jyrkästi. Elokuussa kauppaa käytiin 450–550 dollarilla tuhatta lautajalkaa kohti.

Ruotsalaisen sahatavaran keskimääräinen vientihinta nousi Danske Bankin mukaan vuoden 2020 heinäkuusta vuoden 2021 heinäkuuhun 115 prosenttia.

Tämän vuoden touko–kesäkuussa Ruotsista Yhdysvaltoihin viedystä sahatavarasta sai yli kaksinkertaisen hinnan verrattuna Eurooppaan myytyyn tavaraan.

"Nyt tilanne on päinvastainen, mutta Euroopan markkina on hyvin odottava", Danske Bankin Skog & Ekonomi -katsauksessa todetaan.

Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa hintoja ollaan tarkistamassa alaspäin. Danske Bank on kuullut useita esimerkkejä noin 50 dollarin, runsaan 10 prosentin hintojen laskusta. Myös Kiinassa hinnat heikkenevät.

Euroopassa sahatavaran hinnoista sovitaan yleensä neljännesvuosittain. Näin alennuksia on Danske Bankin mukaan odotettavissa vuoden viimeisen neljänneksen alussa lokakuussa.

Kun Yhdysvaltain sahatavaramarkkina on heikentynyt, niin sinne paljon sahatavaraa vieneiden saksalaisten sahayritysten odotetaan lisäävän myyntiä Englantiin.

Danske Bank toteaa useiden sahajohtajien ennustavan vain lievää hintojen muutosta, koska kysyntä on edelleen hyvä ja varastot erittäin pienet.

Pankki itse uskoo suurempiin alennuksiin kuin sahajohtajat, koska markkinapsykologia odottaa merkittävää laskua nykyisiin poikkeuksellisiin huippuhintoihin.

"Tämä ei kuitenkaan muuta erittäin myönteistä näkemystämme sahatavaratuotteista pitkällä aikavälillä", Danske Bankin katsauksessa todetaan.

Edellinen raju sahatavaran hintojen nousu koettiin vuonna 2007. Sen jälkeen hinnat romahtivat vuonna 2008 ja päätyivät alemmalle tasolle kuin ne olivat nousun alkaessa.

Danske Bank ei usko, että Euroopassa olisi edessä nyt samanlainen syöksy, sillä markkinoiden perusta on kunnossa ja varastot edelleen ennätysalhaiset.

Kanadalaiset sahat ovat jo rajoittaneet voimakkaasti tuotantoaan. Samaan aikaan elvytysrahan pumppaaminen talouksiin jatkuu eri puolilla maailmaa.

Danske Bank arvioi sahatavaran hintojen voivan laskea 25–40 prosenttia nykyiseltä hullulta tasolta.

Vaikka hinnat heikkenisivät 40 prosenttia, hintataso olisi edelleen historiallisen korkea ja sahayritykset tekisivät edelleen hyvää tulosta, pankki toteaa.

Lue lisää:

Sahat haalivat alkuvuoden kilvan tukkia, syksy on kysymysmerkki – "Tietynlaista värinää on"

Suuret pohjoisamerikkalaiset sahatavaran tuottajat Weyerhaeuser ja Canfor tekivät huimat tulokset toisella vuosineljänneksellä

Kanadan metsäpalot nostavat sahatavaran hintaa Pohjois-Amerikassa

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Pölkky Oy investoi Kajaanin tuotantolaitokselleen noin 10 miljoonaa euroa

Hasa rakentaa uuden sahatavaran kuivaamon Haapajärvelle – yrityksen investoinnit nousevat 14 miljoonaan euroon

”Sahayrityksillä historiallisen hyvä kvartaali” – hinnoissa voidaan nähdä korjausliikkeitä alaspäin, mutta kysyntä jatkunee hyvänä

Sahatavaran hinta nousi jopa kolminkertaiseksi ja romahdutti autotalliyrityksen kannattavuuden: "Olen ollut alalla vuosikymmeniä, eikä koskaan ole nähty mitään vastaavaa"