Metsä

Näin käytät tulisijaa oikein – puolet Suomessa syntyvistä pienhiukkasista on peräisin kotitalouksien polttopuusta

Takkojen, uunien ja puusaunojen päästöt saa kuriin oikealla lämmitystekniikalla.
Markku Vuorikari
Oikeaoppinen tulisijan sytytys tapahtuu ylhäältä päin.

Puun poltto lämmitykseen lisääntyy taas syksyllä ilmojen viiletessä. Puun polton päästöillä on suurin vaikutus terveyteen tiheästi asutuilla kaupunkialueilla.

"Noin puolet Suomessa syntyvistä pienhiukkasista on peräisin kotitalouksien puunpoltosta", toteaa HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä.

Kotitaloudet polttavat puuta useimmiten joko varaavassa takassa tai saunan kiukaassa. Tulisijan käyttö aiheuttaa aina savua eli päästöjä ilmaan. Puunpoltosta syntyy erityisesti pienhiukkasia ja syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä.

Ne ovat haitallisia ihmisen terveydelle ja ne vähentävät myös asuinympäristön viihtyisyyttä.

Huonossa puunpoltossa päästöt ovat moninkertaisia hyvään polttoon verrattuna. Omalla tulisijan käyttötavalla voi siis saada päästöt pienemmäksi.

"Yleisimmät virheet puunpoltossa ovat märkien ja liian suurien klapien poltto sekä tulipesän liiallinen täyttö. Kun näihin asioihin kiinnittää huomiota, puunpolton päästöt vähenevät huomattavasti", opastaa Väkevä.

"On myös hyvä muistaa, että kaikki mikä palaa, ei sovi poltettavaksi tulisijassa. Maitotölkkien, muovipakkausten ja muiden roskien poltto vahingoittaa tulisijaa ja tuottaa erityisen paljon savua ja terveydelle haitallisia yhdisteitä", Väkevä jatkaa.

Omassa tulisijassa kannattaa siis polttaa vain kuivaa puuta eikä muuta. Tölkit, pahvi ja paperi kuuluvat kierrätykseen. Poltettavaksi eivät kelpaa myöskään maalattu, kyllästetty tai muita haitallisia aineita sisältävä puu tai lastulevy.

"Myös tulisijatyyppi ja ikä vaikuttavat päästöihin. Pääsääntöisesti uudemmat tulisijat ovat vähäpäästöisempiä kuin vanhemmat", Väkevä sanoo.

Väkevän mukaan oman tulisijan oikea käyttö kannattaa tarkistaa tulisijan käyttöohjeesta. Jos käyttöohjetta ei löydy, perussäännöt ovat selvät.

Vähäpäästöisyys lähtee siitä, että tulisijassa poltetaan vain kuivaa puuta, eikä koskaan roskia.

Puut on parempi sytyttää päältä kuin alta, mikä vaatii vähän totuttelua. Hyviä sytykkeitä ovat tuohi, lastut ja puupohjaiset sytytyspalat.

Oikealla tavalla puuta poltettaessa savupiipusta tuleva savu on lähes väritöntä. Siitä voi seurata omaa onnistumistaan.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Ison leivinuunin teko on muurarin onnellisinta aikaa – sen sijaan byrokratia uuvuttaa: "Työtä on hirveästi vaikeutettu"

Voit helposti säästää mökin peruslämmityksessä satoja euroja – näin toimii kaikkein edullisin kuivanapitolämmitys

Sähkölämmittäjää kuritetaan jopa 600 eurolla – näin säästät energiaa tehokkaimmin

Vihreät ja keskusta jatkavat kahdestaan vääntöä budjettiriihessä ilmastokirjauksesta – 0,2 miljoonaa päästötonnia jakaa linjat