Metsä

”Metsien kiertoaikoja voitaisiin pidentää 10–20 vuodella”, sanoo Syken pääjohtaja Leif Schulman Aarteen haastattelussa

Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Leif Schulman toivoo, että metsänomistajille luotaisiin kannusteita hiilensidontaan.
Maria Miklas
Leif Schulman aloitti Syken pääjohtajana tammikuussa. ”Pyrin saamaan aikaan kestävyysmurroksen mahdollisimman nopeasti.”

”Jatkuvapeitteisen kasvatuksen lisääminen on yksi keino. Maan muokkaamisesta pitäisi pidättäytyä aina kun mahdollista”, toteaa Suomen ympäristökeskuksen (Syke) pääjohtaja Leif Schulman Aarteen haastattelussa. Muiksi keinoiksi, joilla Suomen metsien hiilensidontaa voisi lisätä, Schulman esittää kiertoaikojen pidentämistä ja soiden ennallistamista.

”Metsien kiertoaikoja voitaisiin pidentää 10–20 vuodella, mikä ei ole kovin paljon. Sillä ylläpidettäisiin hiilivarastoa, ja hiilinielukin säilyisi vahvana.”

Hän toivoo, että metsänomistajille luotaisiin kannusteita, jotka edistäisivät hiilensidontaa.

”Voisimme esimerkiksi nostaa metsätaloustuotteiden hintoja ja kääntää ympäristöteot liiketoiminnaksi. Meillä voisi olla myös korvauksia hiilensidonnasta metsänomistajille.”

Metsänomistajilta Schulman toivoo aktiivisuutta ja paneutumista metsäasioihin.

”Kentältä on kuulunut, että metsäyhtiöt ja neuvontaorganisaatiot eivät tarjoa monipuolista metsänhoitotietoa automaattisesti. Metsänomistajan pitää osata vaatia tietoa.”

Metsänkäsittelymenetelmiin pitäisi hänen mielestään saada enemmän monipuolisuutta ja pohtia, mikä on oikea käsittelytapa kussakin paikassa.

”Avohakkuita ei pidä kokonaan kieltää. Avohakkuu ei saisi kuitenkaan olla niin hallitseva metsänhoitomuoto kuin se nyt on. On kummallista, että jatkuvapeitteinen metsänhoito oli lailla kiellettyä vielä vähän aikaa sitten.”

Miten Schulman selittää luonnonmetsän ja talousmetsän eroja? Miksi luontokato huolestuttaa häntä enemmän kuin ilmastonmuutos? Entä miten tuholaisongelmat vältetään? Lue koko haastattelu Aarteen sivuilta.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Eniten somekritiikissä ihmetyttää, kuinka mielellään ihmiset lankeavat ilmeisen tarkoitushakuiseen journalismiin

Pölyttäjien rooli unohtui YK:n biodiversiteettikokouksessa

Aarre: Anneli Jussila on hankkinut vanhoja metsiä suojeltaviksi jo yli 20 vuotta – ”Alkuun tarkoitus oli suojella Pentin säästöillä vain yksi metsä”

Helsinkiin nousee käsityönä veistettyjen hirsitalojen rivistö sadan vuoden tauon jälkeen