Metsä

Uusi suomalainen sammutuskemikaali joutui kovaan testiin Kalajoen maastopalossa

Suomalaisten kehittämä aine muodostaa palavaan metsämaahan kalvon, joka vie tulelta hapen ja tyrehdyttää palon.
Aki Paavola
Vesisäiliöllä varustettua metsätraktoria hyödynnettiin Kalajoen ison metsäpalon sammutustöissä.

Ponssen Mörkö-lisänimen saanut kuormatraktorin palonsammutuslaitteisto joutui heinä-elokuun vaihteessa tositoimiin, kun iso metsäpalo roihusi Kalajoen Raution kylässä. Palon sammutus kesti yli kaksi viikkoa ja vahinkoalueen laajuudeksi on kartoitettu 227 hehtaaria.

Suuressa operaatiossa sekä kalustoa että miehistöä tuotiin paikalle eri puolilta Suomea. Ponssen valmistamassa kuormatraktorissa kuljetettiin vesisäiliössä sammutusvettä maastoon – eikä vain vettä. Säiliöön tankattiin uudenlaista PPO Fort Ext -sammutuskemikaalia veden sekaan (Uusi Suomi 21.8.), ja aine osoittautui tehokkaaksi jälkisammutuksessa.

Kemikaalin ovat kehittäneet suomalaisyritykset PPO-Elektroniikka Oy ja Kiilto Oy. PPO Elektroniikka oli testannut vastaavaa menetelmää jo 1990-luvulla, mutta kysyntää ei tuolloin ollut vielä riittävästi.

"Metsäpalot eivät olleet erityisen suuri ongelma. Tänä päivänä metsäpalot ovat nousseet valtavaksi globaaliksi uhaksi", yhtiö arvioi tiedotteessaan viime syksynä, kun uutuustuotetta tuolloin esiteltiin.

Suomalaisten kehittämä aine muodostaa palavaan metsämaahan kalvon, joka vie tulelta hapen ja tyrehdyttää palon. Sen avulla voidaan maahan ruiskuttaa palokatko, jolla leviäminen saadaan rajattua. Aine on valmistajan mukaan luonnolle vaaraton.

Kulunut kesä oli maailmanlaajuisesti metsäpalotilastojen valossa synkkä, ja Australian suunnalla kuuma vuodenaika on vasta alkamassa. Uusille palontorjuntakeinoille on kipeästi tarvetta.

"Omaisuuden suojelun tarve kasvaa, kun ilmastonmuutos aiheuttaa lämpenemistä ja kuivumista", aprikoi Ponssen metsätraktoreista vastaava tuotepäällikkö Juha Haverinen.

Hänen mukaansa Mörkö osoittautui Kalajoella varsinkin jälkisammutusvaiheessa isoksi avuksi, kun laitteiston avulla miestyötunteja pystyttiin säästämään.

"Kone on herättänyt maailmanlaajuisesti hyvin kiinnostusta. Metsäkoneita on ennenkin käytetty muuhun kuin puun korjuuseen, mutta tällaista mahdollisuutta ei vain ole aiemmin älytty."

Lue myös:

10 kuutiota vettä selkään ja metsäkone möyrii palojen kimppuun – savolaiskeksintö kiinnostaa metsäpalojen kanssa tuskailevia maita ympäri maailmaa

Tältä näyttää Kalajoen metsäpaloalueella nyt – katso MT:n kuvareportaasi paikan päältä

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Ponsse, Kone ja Supercell ovat Suomen maineikkaimmat yritykset – häntäpäätä pitävät Terrafame, Esperi Care ja Caruna

Kalajoen paloalue saatetaan suojella – mustuneet puut seisovat pystyssä odottamassa päätöstä

Maailman suurinta puuta suojataan lähestyviltä maastopaloilta Kaliforniassa – liekit uhkaavat mammuttipetäjä Kenraali Shermania

Koneviesti: Näin lietevaunut ja traktorit kunnostautuivat taistelussa Kalajoen metsäpaloja vastaan – tankit saatiin täyteen nopeasti ja letkulinjaston paine riittäväksi