Metsä

Pienyrittäjät ponnistivat Etelä-Suomen ainoat metsämessut Kärkölään talkoohengessä – "Jos jotain jää, niin pidetään saunailta"

Yksityisten metsäpalveluyrittäjien järjestämä Skutsi-metsätapahtuma houkutteli Kärkölään lauantaina noin 300 kävijää.
Henrik Hohteri
Aapo Palonen (vas.) ja Toni Pajula esittelivät Skutsissa metsäpalveluyrityksiään.

”Pienten metsäyrittäjien määrä on lisääntynyt hirveästi. Ennen oli vain metsänhoitoyhdistys, nyt on vaihtoehtoja”, sanoo hollolalainen metsänomistaja Sanna Styrman.

Erilaiset metsäyritykset ja noin 300-henkinen yleisö kohtasivat lauantaina Kärkölän Järvelässä Hämeen metsätoimistot ry:n ja metsäkeskuksen järjestämässä Skutsi-tapahtumassa.

Styrman seurasi tyttärensä kanssa, miten heidän tuttunsa, Keski-Uudenmaan ammattiopiston Keudan opiskelija Leo Koukkula harvensi työnäytöksessä männikköä Sampo Rosenlewin HR46 -koneella.

Opiskelijalle omien taitojen näyttäminen on tärkeää.

”Muutama urakoitsija on käynyt jättämässä yhteystiedot. Kokemuksen lisäksi voi tulla harjoittelupaikka”, kertoo ammattiohjaaja Mari Kulkula Keudasta.

Skutsin tapahtuma-alueena oli toista kertaa Saku Uotilan maatila. Sitä ennen tapahtuma on pidetty Lahden Messilässä. Siellä ei ollut kuitenkaan mahdollista pitää työnäytöksiä, Uotila kertoo. Hän on paitsi maanviljelijä myös koneurakoitsija.

”Yritykset saavat asiakaskontakteja laidasta laitaan. Raha jää vähän niin kuin kiertämään, kun käytetään kotimaisten pienyrittäjien palveluita. Kävijöissä on yrittäjiä, maanviljelijöitä ja metsänomistajia, laaja läpileikkaus väkeä.”

Tapahtuman pääjärjestäjä Hämeen metsätoimistot on seitsemän metsäpalveluyrityksen yhteinen yhdistys.

Suurtapahtumiin verrattuna hinta on näytteilleasettajille huokea, metsäpalveluyrittäjä ja yhdistyksen aktiivi Aapo Palonen kehuu.

”Sen verran että saadaan katettua mainokset, bajamajat ja vakuutukset. Jos jotain jää, niin pidetään saunailta.”

Palosen mukaan Skutsin lisäksi muita metsämessuja ei Etelä-Suomessa tänä vuonna ole.

Henrik Hohteri
Jere Siivonen Metsän Vuoksi Oy:stä esittelee ruotsalaista Terri-metsäkonetta, joka soveltuu pehmeiden maiden puunkorjuuseen. Koneella voi tarvittaessa myös ajaa puut.

Hämeen metsätoimistot ry:n keskeistä toimintaa on yrittäjien välinen yhteistyö.

”Kun on hyvä porukka ympärillä, pystytään tekemään tarjouksia urakoista, joista yksin ei pystyisi”, toteaa metsäpalveluyrittäjä Toni Pajula.

”Moni yhden tai parin hengen metsurifirma ei näy missään. Tämä on hyvä tapa tuoda omaa osaamistaan esille.”

Verkostoituminen metsuriyrittäjien kanssa on tuonut töitä myös "Mylly-Moilasena" esittäytyvälle Jussi Moilaselle.

Moilanen tekee kuorma-autolla pääasiassa nosturikeikkoja, mutta toisinaan hän urakoi metsureiden alihankkijana, kun nämä tarvitsevat kättä ja moottorisahaa pidempää.

Kuorma-auton pitkän puomin päässä keikkuva sahakoura yltää kaatamaan puun vaikkapa korkean talon sisäpihalta, jonne auto ei pääse ajamaan.

Henrik Hohteri
Jussi Moilanen eli "Mylly-Moilanen" tuli Skutsiin sahakouralla ja pitkällä puomilla varustetulla kuorma-autolla. Tällä yhdistelmällä pihapuut saadaan kaadettua hankalastakin paikasta.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Kuormaimet kääntyilivät ja rungot rymisivät Ruotsissa: Hakkuunäytökset ja kuormauskisa houkuttelivat metsämessujen yleisöä

Jyväskylässä pääsee tänä viikonloppuna metsäkonesimulaattorin ohjaimiin – oletko koskaan kokeillut?

Metsäprofessori palkittiin Metsän etunojalla

Eläimet ja metsäkoneet vetivät koululaisia