Metsä

Veitsiluodon paperikoneiden sulkemisesta huolimatta Stora Enson puun ostot jatkuvat lähes entisellään pohjoisessa

Puuvirtojen suunta muuttuu kohti Oulua ja eteläisempiä tehtaita, Stora Enson Pohjois-Suomen hankinta-alueen johtaja Esa Ojala sanoo.
Kai Tirkkonen
Stora Enson Veitsiluodon saha Kemissä tarvitsee mäntytukkia vuodessa noin 400 000 kuutiometriä. H.A. Forest Oy:n Jonne Ahola ajoi harvesteria tiistaina Tyrnävän Temmeksellä.

Stora Enson Veitsiluodon tehtailla Kemissä viimeiset paperirullat valmistuivat syyskuun lopulla. Kolme paperikonetta ja sellutehdas on nyt suljettu, mutta sahalla tuotanto jatkuu.

Paperin ja sellun tekoon tarvittiin Veitsiluodossa vielä viime vuonna kuitupuuta ja haketta noin kaksi miljoonaa kuutiometriä.

Stora Enson Pohjois-Suomen puunhankinta-alueen johtajan Esa Ojalan mukaan paperin tuotannon loppuminen Veitsiluodossa ei vähennä yhtiön puun ostoja pohjoisessa merkittävästi.

”Hankintamäärät säilyvät lähes ennallaan, mutta puuvirrat muuttuvat.”

Oulussa Stora Enson havukuitupuun tarve kasvaa 0,5 miljoonaa kuutiometriä, kun uusi kartonkikone pääsee täyteen vahtiin.

”Kemissä aiemmin tarvittua havukuitupuuta menee nyt Ouluun. Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta havukuitua ja koivukuitua ohjataan aikaisempaa enemmän etelän suuntaan Enocellin tehtaalle Joensuun Uimaharjuun ja Varkauteen”, Ojala kertoo.

Hän muistuttaa, että sahaus Veitsiluodossa jatkuu edelleen. Veitsiluodon saha tarvitsee vuosittain mäntytukkia noin 400 000 kuutiometriä. ”Tukin ostoja jatkamme myös Lapissa.”

Puukauppa kävi viime kesänä poikkeuksellisen vilkkaasti koko maassa.

”Pohjois-Suomessa kauppamääriä kasvattivat osatekijänä vielä laajat myrskytuhot Pudasjärvellä, Taivalkoskella ja Kuusamon suunnalla”, Ojala toteaa.

Pellervon taloustutkimuksen tuoreen metsäalan ennusteen mukaan hakkuumäärät ovat jäämässä selvästi jälkeen toteutuneista puukauppamääristä, mikä tarkoittaa, että ostajien pystyvarannot metsissä lisääntyvät.

”Pystyvarannot ovat korkeammalla tasolla kuin parina aiempana vuonna”, Ojala sanoo.

Suuremmat pystyvarannot mahdollistavat hänen mukaansa sen, että nyt pystytään puunkorjuuta ja -toimituksia suunnittelemaan paremmin.

”Varsinkin jos tulee sateinen syksy, niin korjuukohteita on valittavissa enemmän kelien mukaan. Näin pystytään varmistamaan korjuun laatu, mikä on metsänomistajille tärkeää.”

Sahatavaran huippusuhdanteen ansiosta tukkien kysyntä on ollut tänä vuonna kova ja puukaupoissa tukkien osuus on ollut selvästi tavallista suurempi koko maassa.

Stora Ensolla on Ojalan mukaan kysyntää nyt kaikentyyppisille leimikoille. Alueittain tarpeet vaihtelevat jonkin verran.

”Eteläisessä Suomessa tarvetta on enemmän harvennuksista, kun taas Pohjois-Suomessa on varsin tasapainoinen kysyntätilanne.”

”Sulan maan aikana korjattavat leimikot ovat halutuimpia. Milloin talvi alkaa, se ratkaisee alueittain, millaisia ostomahdollisuuksia on talvileimikoille”, Ojala sanoo.

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat viime viikolla puuta yksityismetsistä 750 156 kuutiometriä.

Alkuvuonna puukauppoja on tehty 28,1 miljoonaa kuutiometriä, mikä on 0,5 miljoonaa kuutiometriä vähemmän kuin ennätysvuonna 2018.

Useana kesäviikkona kauppamäärät ylittivät vuoden 2018 vastaavien viikkojen määrät, mutta syyskuussa jäätiin selvästi kolmen vuoden takaisesta vauhdista.

Puukauppoja on tehty nyt 47 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

"Puunmyyjiä viedään kuin kuoriämpäriä" – metsäteollisuus takoo tänä vuonna huipputuloksia, mutta raakapuun hintakehitys jäi valjuksi

Ammattiliitto Pro ja Stora Enso pääsivät sopuun toimihenkilöiden uudesta yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta

Koivutukin niukkuus on rajoittanut Metsä Groupin vanerin tuotantoa: "Sorvilaatuista raaka-ainetta on vähän tarjolla"

Kommentti: Viennin avainalan palkkavaateet ja -tarjoukset lyödään pöytään keskiviikkona