Metsä

Aarre: Pariskunta päätti ennallistaa metsäpalstaansa kuuluvan suon – ojien patoamisen seurauksena suo alkoi muuttaa muotoaan heti seuraavana kesänä

Pienellä Moskuunsuolla kasvanut puusto kaadettiin kevättalvella 2019, ja ojat tukittiin padoilla saman vuoden syksynä. Kitukasvuiselta suolta kertyi myytävää puuta vain 300 kuutiota.
Markku Pulkkinen
Ari Vattulainen ja Marita Tanskanen seuraavat kiinnostuneina, kuinka Pienen Moskuunsuon lajikirjo kasvaa. Siellä on jo näkynyt taveja ja heinäsorsia. Riekkoa odotellaan.

Vesi loiskuu reilusti saappaiden alla Pienellä Moskuunsuolla Juuassa. Yhdentoista hehtaarin suo ojitettiin 1950-luvulla, ja siinä on yritetty kasvattaa mäntyjä. Puu ei kuitenkaan koskaan kasvanut kunnolla.

Metsän nykyiset omistajat, metsätalousinsinöörit Marita Tanskanen ja Ari Vattulainen ovat hyvin tyytyväisiä päätökseensä ennallistaa suo.

”Tämä on toinen kesä ennallistamisen jälkeen. Jo nyt on näkyvissä monia muutoksia. Lammikot ovat laajentuneet ja uusia eläinlajeja havaittu. Olemme nähneet esimerkiksi kolme tavipoikuetta”, Tanskanen kertoo.

Ennallistaminen tapahtuu rakentamalla patoja ojiin. Ojia ei tarvitse täyttää sen enempää. Kun vedet padotaan, ojat kasvavat vähitellen umpeen.

Pienellä Moskuunsuolla kasvanut puusto kaadettiin kevättalvella 2019, ja ojat tukittiin padoilla saman vuoden syksynä. Kitukasvuiselta suolta kertyi myytävää puuta vain 300 kuutiota. Suoympäristöön kuuluvia, latvastaan leventyneitä lakkapäämäntyjä jätettiin pystyyn. Vattulainen raivasi itse pienemmän puuston pois.

Ojien patoamisen seurauksena Pieni Moskuunsuo alkoi muuttaa muotoaan heti seuraavana kesänä.

”Tässä on sellainen kymmenen lammikon kaunis helminauha, joka on vahvistunut kahdessa vuodessa. Lisäksi monet kesäisin kuivuneet lammikot säilyttävät nyt vetensä läpi kesän”, Vattulainen näyttää.

Suon ennallistaminen suunnitelmineen ja kaivutöineen oli maksutonta metsänomistajille. Ennallistamis- tai suojelukorvausta valtio ei maksa. Vanhojen metsien suojeluohjelmaan liitetyistä hehtaareista pariskunta kuitenkin sai verovapaan kertakorvauksen.

Miten ennallistaminen käynnistyi ja eteni? Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

MTK vaatii Suomea äänestämään EU:n ehdotusta vastaan – vaarana lisäbyrokratia metsänomistajille

Metsäalan opiskelijat liikkuvat mielellään luonnossa

Kasvavasta susikannasta nousi keskustelu Saksassa – metsästäjät vaativat nykyistä alempaa suojelutasoa, luontoväki loppua salakaadoille

Aarre: Lokan tekoaltaalla nähtiin 70-luvulla erikoinen savotta, kun veden alle jätettyjä koivuja alettiin korjata giljotiinileikkurilla – lopulta ainuttakaan koivumottia ei toimitettu eteenpäin