Metsä

Pölyttäjien rooli unohtui YK:n biodiversiteettikokouksessa

Luontokadon ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan monipuolisia toimia.
Jarkko Sirkiä
Luontokato vaikuttaa pölyttäjiin ja siten myös ruuantuotantoon.

YK:n biodiversiteettikokouksessa Kunmingissä käytiin viime viikolla kansainvälisiä neuvotteluja luontokadon pysäyttämiseksi.

Kunmigin julistuksessa todetaan, että luontokato uhkaa ihmiskunnan olemassaoloa ja hyvinvointia, yhteiskuntiamme ja kulttuureitamme. Toimia luontokadon pysäyttämiseksi on tehtäviä nopeasti yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla.

"Kuten ilmastonmuutoksen hillinnässä myös luonnon monimuotoisuutta turvaavassa työssä tarvitsemme kunnianhimoista kansainvälistä politiikkaa ja sopimuksia. Lokakuussa alkanut ja ensi toukokuussa jatkuva osapuolikokous on merkittävä. YK:n pääsihteerin sanoin meidän on tehtävä rauhansopimus luonnon kanssa", sanoo MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola.

Maatalous ja maaperän tila koetaan maailmanlaajuisesti suurimmaksi ongelmaksi luonnon monimuotoisuuden kannalta, Pietola kertoo. Suomessa luonnon merkitys ymmärretään.

"Pölyttäjien rooli jäi Kunmingessa paitsioon. Ruuantuotannossa pölyttäjät ovat korvaamaton työvoima. Toivotaan, että toukokuussa asiaan palataan", Pietola sanoo.

Julistuksessa todetaan myös, että luontokato kytkeytyy tiiviisti ilmastonmuutokseen. Niiden hillitsemiseksi tarvitaan monipuolisia keinoja.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Olli Rehn: Suomi on realistisen vihreyden edelläkävijä ja kiertotalouden huippumaa

Sitä saa mitä mittaa: luontokatoa – taisto ei pääty koskaan

Glasgow päättyi mahalaskuun

Glasgow'n ilmastokokouksen loppulauselmassa vaaditaan fossiilisten polttoaineiden käytön nopeaa alasajoa – Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja: "Olisi iso askel eteenpäin"