LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Metsä

Komealupiini puolustautuu lehtokotiloa vastaan hyvin – vieraslajilla on Suomessa vain harvoja vihollisia

Kun vieraslajin ei tarvitse panostaa puolustukseen, vapautuneet resurssit voi käyttää kasvuun.
Johannes Tervo
Komealupiini on haitallinen vieraslaji.

Amerikasta kotoisin oleva haitallinen vieraslaji komealupiini on sopeutunut hyvin lehtokotiloa vastaan, kerrotaan Turun yliopiston tiedotteessa.

"Suomessa komealupiinilla on vain harvoja vihollisia, joista kasvin lehtiä syövä lehtokotilo Arianta arbustorum on yksi", kertoo ekologi Satu Ramula.

Tutkijat havaitsivat, että erot komealupiiniyksilöiden kyvyssä puolustautua lehtokotiloa vastaan johtuvat perimästä. Myös kasvin koko vaikuttaa: mitä suurempia komealupiinit ovat, sitä paremmin ne kykenevät puolustautumaan kotiloita vastaan.

"Mittasimme komealupiinin kykyä puolustautua syöttämällä sen lehtiä lehtokotiloille ja tarkkailemalla, kuinka paljon kotilot lehtiä syövät. Mitä vähemmän kotilot söivät lehteä, sitä parempi puolustus kasvilla oli", sanoo tutkijatohtori Aino Kalske.

Tutkijat perehtyivät myös kasvien kemialliseen puolustukseen. Suomessa kasvavien komealupiinien puolustusyhdisteet, alkaloidit, ovat yksinkertaisempia kuin amerikkalaisilla kasveilla. Se johtuu luultavasti ekologisen vuorovaikutuksen yksinkertaisuudesta.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Tulevaisuudentutkija Tuomas Kuhmonen valittiin Maaseudun Sivistysliiton puheenjohtajaksi

Lehti: Teiden varsien kurtturuusujen ja komealupiinin hävittäminen maksaa jopa 50 miljoonaa euroa

Turun yliopistoon lahjoitusvaroin perustettu uusi maankäyttöprofessuuri täyttää tutkimus- ja opetuskatvetta

Ravattulan muinaispuku perustuu hautalöytöön – ahvenanlampaan ja suomenlampaan villasta kehitettiin pukukankaisiin soveltuva lanka