Metsä

Puukaupan vauhti hiljentynyt normaaliksi

Noin kolmannes metsänomistajista suunnittelee puukauppoja myös ensi vuodelle.
Jaana Kankaanpää
Puukauppa on tänä vuonna käynyt lähes puolet viimevuotista vilkkaammin.

Puukauppa on tasaantunut normaalivauhtiin ennätysvilkkaan kesän jälkeen. Syksyn Metsätutka -kyselyn perusteella metsänomistajat ovat valmiita jatkamaan puun myyntejä myös ensi vuonna.

Kesällä puukauppa kävi kiivaana tukin hyvän hinnan vetäminä. Kesä-heinäkuussa puukaupan vauhti rikkoi vanhat ennätykset, mutta syksyä kohti meno on rauhoittunut.

Pohjois-Suomessa tulppana ovat kesän myrskypuut. Myös etelämpää kuuluu, etteivät kaikki leimikot enää kiinnosta ostajia entiseen malliin.

Kantohinnan vaikutus puukaupan vilkkauteen on selvä. Alkukesän huippuhinnat ja myyntipiikin kärjet osuivat samoille viikoille. Se näkyi selvästi myös MTK:n Metsätutka -kyselyn vastauksissa.

Vuosi sitten vain joka kuudes metsänomistaja piti kantohintaa puukaupan kannustimena. Tänä syksynä kantohinnan mainitsi joka toinen metsänomistaja.

Peräti 69 prosenttia vastaajista kertoi olevansa erittäin tai melko tyytyväinen tukin hintaan. Viime vuonna vastaavassa kyselyssä vain yksi metsänomistaja sadasta oli tukin hintaan erittäin tyytyväinen ja melko tyytyväisten osuuskin jäi alle kolmannekseen.

Myös tyytyväisyys kuitupuun hintaan oli nyt viimevuotista parempi. Kuitupuun hintakehitys ja tyytyväisyys siihen oli silti metsänomistajien mielestä selvästi heikompi kuin tukin hintaan.

Hyvä hinta oli erityisen tärkeä puukauppoja tehneille viljelijöille. Eläkeläiset taas nostivat aiempien vuosien tapaan puukaupan perusteissa esiin metsänhoidon tarpeet ja metsäsuunnitelman hakkuuehdotukset.

Myös puun hyvä kysyntä nousi vastauksissa esille. Sekin on innostanut metsänomistajia puukaupoille.

Maatalouden kustannuskriisi ja tilojen tukala tilanne näkyi viljelijöiden vastauksissa. Rahan tarve nousi esille myös yrittäjien vastauksissa.

Metsänomistajat odottavat suhdanteiden jatkuvan kohtuullisen hyvinä myös ensi vuonna. Silloin puukauppoja suunnittelee lähes joka kolmas metsänomistaja. Siltä osin asetelma on suunnilleen sama kuin vuosi sitten.

Kaksi metsänomistajaa viidestä aikoi myydä ensi vuonna puuta ennakkosuunnitelman mukaan, vaikka puun hinta olisi nykyistä matalampi.

Vastaavasti lähes neljännes metsänomistajista kertoi vähentävänsä puun myyntejä, jos puun hinta laskee. Puukaupat väliin jättävien osuus näin kysyttäessä oli 29 prosenttia.

Luonnonvarakeskuksen tuore suhdanne-ennuste on samoilla linjoilla. Tutkijat odottavat että puukauppa käy ja puuta korjataan metsistä lähes tämänvuotisella tahdilla.

Suhdanne-ennusteen julkaisun yhteydessä metsänomistajien edustajat ihmettelivät, miten tuo yhtälö toimii laskevilla kantohinnoilla.

Tutkija Jussi Leppänen vastasi, että puukauppaa kiihdyttää Rauman sahan käynnistykseen liittyvä mäntytukin kysynnän kasvu.

Tällä hetkellä puun kysynnässä on selvää alueellista vaihtelua. Pohjois-Suomessa kesän laajat myrskytuhot ja niiden korjuu jarruttavat puukauppoja ja painavat kantohintoja.

Maan eteläosissa ykkösartikkeli on vanha tuttu eli kuusitukki, mutta myös harvennusleimikoille ja kuitupuulle on kysyntää.

Metsätutkan perusteella varmimpia puukaupan tekijöitä ovat aiempien vuosien tapaan viljelijät. Heistä useampi kuin joka toinen aikoo tehdä puukaupan myös ensi vuonna.

Metsätutkan perusteella tyypillinen puukaupan tekijä on nuorehko järvisuomalainen viljelijä, jolla on keskimääräistä suurempi metsätila.

Epävarmimpia ensi vuoden puukauppojen suhteen ovat eläkeläiset. Vähintään melko varmasti puukauppoja suunnittelee silti lähes neljännes heistäkin.

Vastaavasti 70 prosenttia eläkeläisistä jättää puukaupan melko varmasti tai varmasti väliin ensi vuonna. Tuossa joukossa on etenkin pienehköjen pohjoissuomalaisten metsätilojen omistajia.

MTK:n Metsätutka-kyselyn toteutti Kantar TNS Agri ja siihen vastasi 551 metsänomistajaa. Virhemarginaali on noin 4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Timo Filpus
Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Saitko vuokratuloja metsään pystytetystä tuulimyllystä? Ilmoita ne maatalouden tuloina, puunmyynnin tulot kuuluvat metsäveroilmoitukseen

Analyysi: Puuntuotanto ei kiinnosta kaikkia metsänomistajia ja yhä harvempi uskoo metsänhoidon hyviin vaikutuksiin – luontokadosta huolissaan oleville tarvitaan palveluja

Puukauppa vilkastui tukin vedolla: Havutukin hintojen 12–13 prosentin nousu vauhditti niiden kauppaa 39 prosenttia viime vuonna

Suomessa riista nähdään vain harvoin resurssina – matka kohti modernia riistataloutta on kuitenkin alkanut