LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Metsä

Hirvasporo änkeytyi saunanovesta sisään ja kärppä vohki metsästyssaaliin terassilta: Erämaassa et ole koskaan yksin

Niin syrjäistä erämaakämppää ei olekaan, jossa ei sinun lisäksi olisi muitakin asukkaita.
Yllätysvieras. Kuukkeli on pelmahtanut katsomaan erämiesten karttaa pyytämättä ja yllättäen.

Selkosen rauhaa. Hiljaisuutta ja omaa aikaa. Sukset pystyyn hirsikämpän seinustalle ja lumia monoista kopistellen sisään tupaan. Raskas rinkka jykevälle penkille pöydän viereen.

Edellinen kävijä on jättänyt erämaalain mukaisesti täyden korillisen kuivia halkoja rautakamiinan viereen. Henki huuruten tuikkaan ensimmäiset tulet kiehisiin. Kahvi tulelle.

Kun kuksa on kaivettu rinkasta ja ensimmäinen sumppisatsi höyryää kupissa, voi jo ottaa pipon päästä. Pieni mutta pippurinen kamiina puskee lämpöä muutaman neliön tilaan kuin turboahtimella. Huurteiset ikkunat sulavat auki ja talvipäivän kajo pääsee sisään paljastaen kämpän karun sisustuksen: honkapöytä, jämerät penkit ja koko takaseinän levyinen laveri. Kortteeri muutamaksi yöksi.

Toisen kuksallisen aikoihin kämpän vakioasukas herää horroksestaan jostakin laverin alta. Pystykorvankokoinen, hiilenmusta kärpänen tekee läsnäolonsa tiettäväksi paitsi matalataajuisella pörinällä myös laskeutumalla omistajan elkein pöydällä pötköttävän meetvurstipötkyn päälle. Ei ole ilmaista lounasta kairassakaan.

Huidon tunkeilijan syrjemmälle murhasuunnitelmia hautoen. Mutta olkoon! Eipä tuosta suurtakaan haittaa ole, jos osaa käyttäytyä, eikä laskeudu naamalle, kun erämies on yöllä pötköllään laverilla.

Yöaikaan on omat kulkijansa. Kun kynttilä on puhallettu sammuksiin ja äijät alkavat tuhista kukin omalla persoonallisella tyylillään makuupusseissa, lämmön ja ruuan tuoksun houkuttelema metsämyyrä työntää nokkansa viikset ­värähdellen lattianraosta. Herkimmin nukkuva vieras kuulee rapinan, joka kulkee pitkin seinän viertä päättäväisesti kohti pöydänalusta. Rapina jatkuu tasaisena, kun myyrä popsii poskipusseihinsa lattialle pudonneita murusia.

”Syököön”, horrostava erämies tuumaa ja kääntää kylkeä. Hyvä, että joku siivoaa ruuantähteet lattialta.

Vasta kun alkaa kuulua eväspaperin rapinaa, herkkäuninen säpsähtää istumaan. Mitä se riivatun hiiri nyt puuhaa?

lisse tarnanen
Ruokavarkaissa. Metsämyyrä on eväspussin kimpussa, jos saa siihen tilaisuuden.

Taskulamppu käteen ja asiaa tutkimaan. Lampun kelmeässä valokeilassa kaikki näyttää rauhalliselta. Paras tsekata ovensuuhun lattialle jäänyt reppu. Läppä auki ja kurkistus sisälle.

Jessus! Erittäin ärsyyntynyt metsämyyrä seisoo kahdella jalalla eväspussin päällä ja sihisee vastaan. Tämä rosvo ei aio antautua taistelutta.

Kaveritkin heräävät, kun käyn varkaan kimppuun paiskomalla reppua seinästä seinään. ”Hulluksiko se on tullut?”

Tämän episodin jälkeen en enää koskaan jätä reppua lattialle. Ripustan sen aina seinälle naulaan ja vedän riimut tiukkaan solmuun. Viileillä säillä eväät voi ihan hyvin jättää kämpän ulkopuolellekin tiukasti suljettuun astiaan tai pussiin. Ainakaan toistaiseksi myyrät eivät ole älynneet käyttää sorkkarautaa tai rälläkkää ruokavarastolle murtautuakseen.

Syksyisen kanalintujahdin tiimellyksessä varovaisuus hetkeksi herpaantui.

Oli tullut ammuttua metso. Harvinainen tapaus, joka jäi mieleen senkin vuoksi, että samana päivänä kaksi matkustajakonetta törmäsi vähän kauempana kämpältämme kahteen pilvenpiirtäjään. Uutiset kuulimme radioista, kun paloittelimme saalista ja asettelimme lihat jäähtymään emaliseen vatiin kämpän terassille. Yhteisestä päätöksestä ukkometso ristittiin Osamaksi.

Paloittelun jälkeen siirryimme obligatorisille kaato­ryypyille kämppään. Sikarinkin taisin sytyttää istuskellessani jahtikuninkaan paikalla ikkunan ääressä. Kertoessani kolmatta kertaa kyllästyneille kuulijoille, kuinka taitavasti olin metson pudottanut, huomasin silmäkulmasta, että terassilla oli liikettä. Vikkelä, ruskea kärppä oli iskenyt neulanterävät hampaansa metson koipeen ja ryhtyi raahaamaan saalista sillan alle. Tuore veren haju oli houkutellut pikkupedon terassille. Nopeat syövät hitaat -periaatteella se nyt siirteli proteiinia talvivarastoon kämpän alle.

Hirveällä huudolla ja metelillä ryntäsimme terassille ja kärppä livahti näkymättömiin mutta ei irrottanut metson koivesta. Eläin katosi rakennuksen alle. Taskulampun avulla sen varasto lopulta löytyi ja arvokkaat lihakimpaleet saatiin takaisin. Läheltä piti.

Vikkelä varas. Kärppä on pienikokoinen petoeläin, jonka tärkeintä ravintoa ovat myyrät ja päästäiset.

Kuukkelit ovat kohteliaampia ruokavieraita. Jätkän onnenlintu pörähtää kämpän pihaan tai tulille heti, kun savun haju leviää ympäristöön. Ensimmäisenä päivänä parvi vähän arastelee, mutta seuraavina päivinä ruosteenpunaiset kerjäläiset jo kolistelevat ulkopöydälle unohtunutta nokipannua herättääkseen ruokkijoiden huomion. Lopulta joku niistä saattaa rohkaistua nappaamaan leivänpalan jopa kädestä.

Kaukaisellekin kämpälle tai asentopaikalle tunkee usein kutsumattomia vieraita. Hirvitokka saattaa pölähtää pihalle aamutuimaan tai teerikukko einehtii urpuja aivan saunan kulmalla. Yksinäinen pöllöpoika tulee iltahämärissä haahuilemaan tulille ja aamulla löytyvät karhun jäljet kämpältä vievän polun vierestä.

Isompi ongelma syntyy, kun hirvasporo änkeytyy avonaisesta saunaovesta sisään, eikä enää osaa peruuttaa ulos suurten sarviensa kanssa. Erämaassa et ole koskaan yksin.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Kaikista susiluvista valitettiin hallinto-oikeuksiin – valittajat vaativat metsästykseen myönnetyille poikkeusluville myös täytäntöönpanokieltoa

Aarre: Lapinjärvellä asuva maanviljelijä Matti Vilén metsästää valkohäntäpeuroja omilla maillaan – Riistapellolla Vilén kasvattaa viljaa ja härkäpapua

Susijahti alkoi Ruotsissa – reilun kuukauden aikana on lupa kaataa 27 sutta

Yle uutiset: Myllykoski huolissaan uhanalaisten lintujen metsästyksestä – vaatii tappamisen vähentämistä