LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Metsä

Valtaosa MT:n kyselyyn vastanneista ei halua luopua maaomaisuudestaan – tunnesyyt pitävät kiinni, rahastojen kasvava valta huolestuttaa

"Ei ole kauppatavaraa", kommentoitiin MT:n verkkokyselyssä.
Maria Miklas
Yli 60 prosenttia maa-alasta Suomessa on yksityisten omistamaa.

MT kysyi lokakuussa verkossa, olisivatko maata omistavat lukijat valmiina myymään omistamaansa maata perheen ulkopuoliselle taholle. Valtaosa, 59 prosenttia, ei haluaisi luopua maaomaisuudestaan. Vastauksista välittyi vahva tunneside maahan, varsinkin jos maata oli peritty. Lisäksi vastauksissa nousi huoli rahastojen kasvavasta maaomaisuudesta.

Muun muassa näin vastattiin:

"Maanomistuksessani on kyse suvun maaomaisuuden säilyttämisestä ja siirtämisestä seuraavalle sukupolvelle. Se ei ole kauppatavaraa."

"Maatilan säilyminen perheellä tuo turvaa tulevaisuuteen."

"Lailla pitäisi rajoittaa ulkomaisten ja niin sanotusti kasvottomien metsänomistajien tilakauppaa. Tätä nykymenoa tullaan vielä katumaan."

"Oman maan väelle kyllä, mutta ulkomaalaisille myyntiä harkitsisin pitkään ja hartaasti."

"Rajoituksia tilakauppoihin muille kuin luonnollisille henkilöille."

Osalle maan myyminen on hintakysymys. Vastaajista 25 prosenttia olisi valmis myymään maata.

"Jonkun pitää hoitaa metsää, ja jos ei ole jatkajia, niin miksei."

"Metsätalouden näkymät ovat epävarmat ja edunvalvonta huipputasolla nolla. Nykyiset päättäjät näkevät meidät metsänomistajat haittana ja päästölähteenä, joten miksi en nyt myisi korkealla hinnalla ulkomaiselle rahastolle?"

"Itsekin olen ostanut maat vapailta markkinoilta."

Verkkokyselyyn vastanneista kymmenen prosenttia ei omistanut maata, kuusi prosenttia ei osannut sanoa kantaansa. Kyselyyn vastasi 1 053 henkilöä 11.–13.10.

Lue myös:

Ruotsalaiset päättivät 1700-luvulla ryhtyä jakamaan köyhyyden riivaamille suomalaisille omaa metsää – linjauksen kauaskantoiset vaikutukset näkyvät vielä tänäkin päivänä

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

"Maalaisia kaivataan, kun tarvitaan jotain ilmaiseksi" – Vesa Kallion mielestä maanomistajia ei nykyään arvosteta kovin paljon

Ruotsalaiset päättivät 1700-luvulla ryhtyä jakamaan köyhyyden riivaamille suomalaisille omaa metsää – linjauksen kauaskantoiset vaikutukset näkyvät vielä tänäkin päivänä

Tukeista tulikin tikkuja – lukijat kertovat, mikä puukaupassa meni pieleen

Tuulivoimaloiden maanvuokrasopimukset koskevat jo tuhansia metsänomistajia: "Viime aikoina on tehty hirvittävät määrät sopimuksia"