Metsä

MTK perustaa ensi vuonna luontoarvot.fi-kauppapaikan – palvelussa voi edistää luonnonsuojelualueen perustamista tai maisema-arvokauppaa

Järjestön mukaan yrityksillä ja kansalaisilla ei vielä ole kattavasti työkaluja luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen.
Kari Salonen
Uutta palvelua voidaan hyödyntää esimerkiksi maisema-arvokaupassa.

MTK perustaa luontoarvot.fi-palvelun monimuotoisuuden tilan parantamiseksi.

"MTK haluaa synnyttää Suomeen luontoarvomarkkinat ja saada entistä useammat toimijat mukaan työhön luonnon hyväksi. Luontoarvot.fi:llä luodaan markkinalähtöisesti keinoja luonnon tilan parantamiseksi", kertoi MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola Metsähallituksen uhanalaisseminaarissa Helsingissä tiistaina.

Järjestön mukaan yrityksillä ja kansalaisilla ei vielä ole kattavasti työkaluja luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen.

"Tulevassa palvelussa voidaan edistää yksityisten luonnonsuojelualueiden perustamista tai vaikkapa maisema-arvokaupan kehittymistä. Luontoarvot.fi tarjoaa myös hyvän alustan ekologisen kompensaation pilotoinnille."

Palvelu edistää MTK:n mukaan yritysten ja kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden tilan parantamiseen.

"Luontoarvot.fi avulla luodaan suomalaiset markkinat luontoarvoille. Metsänomistajilla on metsiinsä liittyen erilaisia käyttötavoitteita ja luontoarvot.fi laajentaa metsänomistajan mahdollisuuksia metsiensä elinkeinolähtöiseksi hyödyntämiseksi", Mäki-Hakola toteaa.

Monimuotoisuuden edistämisen keinoja pohditaan tällä hetkellä laajasti niin kansainvälisesti kuin kotimaassakin. Vapaaehtoisuuteen ja markkinoihin perustuvia malleja ei kuitenkaan vielä kattavasti ole tarjolla.

Palvelusta toivotaan eri toimijoiden yhteistä hanketta ja järjestö toivoo saavansa kehitystyöhön vielä yhteistyökumppaneita. Palvelu julkistetaan alkuvuonna 2022.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Yhteistyö on maaseutunuorten juttu: "Voitaisiin unohtaa alueiden ja tuotantosuuntien rajat”

MTK:n Mäki-Hakola uskoo, että taksonomian ympäristökriteerejä ei ole lähiaikoina luvassa – "Koitetaan saada sinne metsäosaamista mukaan"

EU ryöstöretkellä Suomen metsissä

Metsänomistajille erävoitto EU:sta – taksonomian hurjina pidetyt ympäristökriteerit ovat ottamassa aikalisän, komissio etsii lisää metsäosaamista paketin valmisteluun