Metsä

Havusellun hinta kääntyi laskuun myös Euroopassa – tulvat ja maanvyöryt katkovat selluntuottajien toimituksia Kanadassa

Sellun hinnat ovat Euroopassa edelleen huippukorkeat. International Paper ilmoittaa nostavansa revinnäissellun hintaa.
Juha Sinisalo
Euroopassa selluntuottajat saivat läpi korotuksia vielä alkukesällä, ja pitkäkuituisen havupuusellun hinta nousi ennätykselliseen 1 340 dollariin tonnilta, mikä hinta piti nelisen kuukautta.

Pitkäkuituisen havupuusellun hinta kääntyi pari viikkoa sitten laskuun myös Euroopassa, sellumarkkinoita seuraavan Fastmarkets Foexin hintatilastot kertovat. Kiinassa hintojen alamäki alkoi jo keväällä.

Sellun hinnat lähtivät viime vuoden lopulla jyrkkään nousuun sekä Kiinassa että Euroopassa.

Euroopassa tuottajat saivat läpi korotuksia vielä alkukesällä, ja pitkäkuituisen havupuusellun hinta nousi ennätykselliseen 1 340 dollariin tonnilta, mikä hinta piti nelisen kuukautta. Nyt tonnihinta on laskenut 40 dollaria eli noin kolme prosenttia.

Maailman suurimpiin havusellun tuottajiin lukeutuva yhdysvaltalainen International Paper (IP) on ilmoittanut asiakkailleen nostavansa fluff- eli revinnäissellun tonnihintaa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa 50 dollaria ja Kiinassa 30 dollaria. Korotukset olisivat noin kolme prosenttia.

Revinnäissellua käytetään muun muassa hygieniatuotteissa kuten vaipoissa. Fastmarkets Risin mukaan International Paper perustelee korotuksia vahvalla kysynnällä ja täysillä tilauskirjoilla.

International Paper on selvästi suurempi revinnäissellun valmistaja kuin suomalaiset Metsä Group, Stora Enso tai UPM.

Kiinassa havupuusellun hinta on heikentynyt loka–marraskuussa edelleen noin 14 prosenttia. Sekä havu- että lehtipuusellun hinta on jo painunut lähelle tämän vuoden alun lukemia.

Kanadan sääolot ovat vaikeuttaneet selluntuottajien toimintaa, kun tulvat ja maanvyörymät ovat katkaisseet maantie- ja rautatieyhteyksiä Länsi-Kanadassa Brittiläisessä Kolumbiassa. Kanadalainen Paper Excellence varoitti asiakkaitaan maanantaina mahdollisista sellun ja paperin toimituskatkoista.

Toimituskatkokset voivat heijastua myös Kiinan sellumarkkinoille.

Kiinassa kysyntä saattaa elpyä hieman, kun viranomaiset ovat purkaneet jonkin verran paperin- ja kartongintuottajille asetettuja tuotannon rajoituksia, joita on perusteltu maan energiahuollon varmistamisella.

Lue lisää:

Kartellitutkimusten laajuus vielä epäselvä – kilpailuviranomaiset epäilevät sellumarkkinoiden kartellia useissa Euroopan maissa, näin suuria mahdolliset rangaistusmaksut voisivat olla

Sellun huippuhinnat ovat säilyneet Euroopassa vakaina – Kiinassa hintojen heikkeneminen jatkuu

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

UPM teki syyskesällä ennätystuloksen markkinoiden poikkeuksellisesta huojunnasta huolimatta

Kartellitutkimusten laajuus vielä epäselvä – kilpailuviranomaiset epäilevät sellumarkkinoiden kartellia useissa Euroopan maissa, näin suuria mahdolliset rangaistusmaksut voisivat olla

Sahat tekevät parasta tulosta 25 vuoteen – huippusuhdanne näkyy myös metsänomistajien tilipussissa

EU tutkii mahdollista sellukartellia – Stora Enso, UPM ja Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre vahvistavat tarkastajien yllätysvierailut