Metsä

Lidl avaa ensimmäisen puurakenteisen myymälänsä Suomessa Riihimäelle

Riihimäen uusi myymälä on Lidlin 197. Suomessa ja koko konsernin toinen puurakentamispilotti.
Kari Salonen
Puu näkyy Lidlin uudessa Riihimäen myymälässä selvästi katosta kannattavissa pilareissa. Ulkopinnan puu ei erotu yhtä selvästi. Seinät on päällystetty kuusiliimalevyyn perustuvalla materiaalilla.

Lidl avaa ensimmäisen puurakenteisen myymälänsä Suomessa Riihimäelle torstaina 25.11.

Useissa maissa toimiva kauppayhtiö kerää nyt kokemuksia erilaisista puurakentamisen ratkaisuista, luonnehtii Lidl Suomen kiinteistöpäällikkö Antti Isokoski. Tähän saakka Lidl on tunnettu tiukasti konseptoiduista, joka maassa samanlaisina toistuvista teräs- ja betonitaloistaan.

"Tavoitteena on saada tästä yksi vaihtoehto."

Tarkan myymäläkonseptin vuoksi puuta näkyy varsin vähän sisäpinnoilla. Tarkoitus on, että asiakaskokemus toistuu puu-Lidlissä samanlaisena kuin muissa kaupoissa. Toinen syy näkyvän puun vähyydelle ovat palomääräykset, jotka sallisivat enintään 20 prosenttia puupintaa sisällä.

Koko Lidl-konsernin ensimmäinen puumyymälä rakennettiin Ruotsin Visbyhyn. Siellä rakennus tehtiin massiivipuisista clt-levyistä, Riihimäen myymälä taas rankarakenteisena viilupuusta, liimapuusta ja Kerto-Ripa-elementeistä. Yhteensä puuta on käytetty erilaisissa muodoissa noin 500 kuutiometriä, laskee rakennesuunnittelusta vastannut Swecon projektipäällikkö Susanna Friman.

Puurakentaminen on Lidlille yksi toimi vuodeksi 2022 asetetun hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi. Puurakenne laskee myymälän rakentamisen aikaisia hiilidioksidipäästöjä lähes 25 prosentilla tavanomaiseen verrattuna. Puurakenteiden lisäksi toinen näkyvä päästövähennyskeino on ollut aurinkopaneelien asentaminen myymälöiden katolle. Riihimäellä 270 paneelia tuottaa noin 10 prosenttia rakennuksen tarvitsemasta sähköstä.

Isokoski ei paljasta tuliko Riihimäen myymälä kalliimmaksi kuin perinteinen rakennus. Hän toteaa, että Lidlissä investointeja punnitaan tarkasti takaisinmaksuaikojen kautta.

"Tavalla tai toisella investointien pitäisi myös tuottaa aikanaan. Tämä on ollut kyllä kilpailukykyinen rakentamisajan näkökulmasta."

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Ruotsalainen joulukinkku noussut hittituotteeksi Lidlissä – Kesko: "Yksittäisissä kaupoissa voi olla tuontikinkkuja myynnissä"

Moottoritie on myrkkyä myös Long Range Teslalle

Nuoret rakensivat sammalella tilkityn eräpirtin omien suunnitelmien mukaisesti

Puuteollisuus: Kuntien päättäjät suosivat puurakentamista lähes yksimielisesti, virkamiehet empivät