Metsä

Puukaupan huippu jäi taakse, nyt odotetaan uutta suuntaa

Metsäteollisuus on ostanut tänä vuonna 35 prosenttia viimevuotista enemmän puuta metsänomistajilta.
Metsäteollisuus ry:n jäsenet ostivat viime viikolla 716 631 kuutiometriä puuta metsänomistajilta.

Puukaupan huippuviikot ovat jääneet taakse. Tällä hetkellä puun kysyntä ja tarjonta ovat tasapainossa ja puukauppaa käydään verkkaisesti markkinoiden suuntaa tunnustellen.

”Puun kysyntä ja tarjonta ovat tasapainossa, mutta ostoaktiivisuus on ennätyksellisen kesän jälkeen laskenut normaaliin”, toteaa tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen MTK:sta.

Karttusen mukaan marraskuu on perinteisesti ollut vilkkain puukauppakuukausi, mutta tänä vuonna kesäkuun luvut näyttävät jäävän korkeammalle.

”Tunnelma on puumarkkinoilla odottava ja katseet ovatkin kääntymässä jo ensivuoteen”, näkee Karttunen.

Metsäalalle kulunut vuosi on ollut monella tapaa ennätyksellinen. Metsäteollisuuden pyörät pyörivät syyskesälläkin vinhasti ja yhtiöt tekivät kovaa tulosta.

”Sahatavaramarkkinoilla on tosin jo vaisumpaa kausisykliä ja osin ollaan palaamassa normaalimpaan hintatasoon. Puurakentamisen näkymät tukevat kuitenkin tuotanto- ja kulutusmääriä, joiden ennakoidaan kasvavan edelleen ensi vuonna”, Karttunen kertoo.

Karttusen mukaan ennustelaitokset povaavat puun käyttöasteen pysyvän korkeana myös ensi vuodelle. Lisämaustetta puumarkkinoille tuo puun tuonnin väheneminen.

Venäjän asettamien havupuun vientikieltojen johdosta puun tuonti vähenee arviolta 1,5 miljoonaa kuutiota. Puun tuontia vaikeuttaa myös Venäjän rajanylityspaikoille asettamat rajoitteet.

Puumäärän vähennys ei sinällään ole järin suuri, mutta se vaikuttaa silti puukauppaan, sillä venäläisellä havupuulla on korvattu kotimaista puuta.

”Myönteistä on kotimaisen puun kasvava tarve, jonka pitäisi alkaa näkyä puun ostoissa ja hinnoissa. Erityisen ilahduttavia ovat olleet viestit koivutukin tarpeesta, joka näkyy jo hieman hinnoissakin.”

Muuten puunhinnat ovat olleet kesän hintapiikin jälkeen loivassa laskussa Suomessa. Sen sijaan Keski-Euroopassa tukkipuun hinnat ovat olleet jyrkässä nousussa.

Puukaupan vauhtiin vaikuttavat myös teollisuuden ostetun puun pystyvarastot. Syksyllä puuta on korjattu vauhdilla, mikä on purkanut varastoja.

Syyskuun loppuun mennessä yksityismetsistä oli korjattu puuta 40 miljoonaa kuutiota, missä kasvua oli viidennes. Samaan aikaan puun ostot kasvoivat 36 miljoonaan kuutioon.

Puunkorjuussa haasteena on ollut normaaliin tapaan kelirikko. Pohjoisessa oman vaikeutensa kuljetuksille ovat tuoneet jäiset metsäautotiet.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Kuitupuun tuonti kasvaa, mutta hakkeen tuonti vähenee

Hakkuuruletti pyörii täysillä, syyskuussa järeää puuta korjattiin 17 prosenttia keskimääräistä enemmän

Puukaupan vauhti hiljentynyt normaaliksi

"Puunmyyjiä viedään kuin kuoriämpäriä" – metsäteollisuus takoo tänä vuonna huipputuloksia, mutta raakapuun hintakehitys jäi valjuksi