Metsä

UPM kiristää neuvotteluvyötä – varautuu lakkoon Lappeenrannan biojalostamolla ja aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista – kesto maksimissaan 90 päivää

Yhtiön mukaan biojalostamon alasajo kestää niin kauan, että yt-neuvottelut on aloitettava jo nyt.
Sanne Katainen
UPM aloittaa yt-neuvottelut Lappeenrannan biojalostamolla. Se on vastaus siihen, että Paperiliitto julistaisi lakon ja tehtaan tuotanto jouduttaisiin ajamaan alas.

UPM Lappeenrannan biojalostamo aloittaa varautumisen mahdolliseen lakkotilanteeseen nykyisen työehtosopimuksen päättyessä 31.12.2021.

Samalla UPM Biopolttoaineet varautuu lomauttamaan työntekijöitään Lappeenrannan biojalostamolla väliaikaisesti enintään 90 päivän ajaksi alkuvuoden 2022 aikana. Yhtiön mukaan lomautukset ovat vaihtoehto tilanteessa, jossa biojalostamon tuotannollinen toiminta on jouduttu keskeyttämään turvallisuuden varmistamiseksi, eikä työnantajalla ole tarjota työtä kaikille. Yhteistoimintaneuvottelut mahdollisista lomautuksista alkavat 2.12.2021, ja ne koskevat enintään 47 henkilöä.

Mahdolliset väliaikaiset lomautukset koskisivat UPM Lappeenrannan biojalostamon työntekijätehtävissä työskenteleviä henkilöitä. Päätökset mahdollisista lomautuksista tehdään, kun yhteistoimintaneuvottelut on saatu päätökseen.

”Haluamme sopia tulevaisuuden kilpailukykyä ja työpaikkoja vahvistavista työehdoista Biopolttoaineet-liiketoiminnalle Paperiliiton kanssa mahdollisimman nopeasti. Aika on kuitenkin käymässä vähiin, ja joudumme ryhtymään näihin toimenpiteisiin ilman varmuutta niiden lopullisesta tarpeesta. Turvallisuus biojalostamolla menee kuitenkin kaiken edelle, ja meidän on varmistettava se joka tilanteessa”, sanoo UPM Biopolttoaineet -liiketoiminnan tuotantojohtaja Jaakko Nousiainen.

Yhtiön mukaan biojalostamon alasajo on pitkä prosessi, minkä vuoksi toiminnan turvallistamiseen ja mahdolliseen tuotannon keskeyttämiseen on varauduttava jo nyt. Mahdollisesta lakosta pitää ilmoittaa vähintään 14 päivää ennen sen alkua, mutta tämä aika ei riitä laitoksen tuotannon turvalliseen keskeyttämiseen ja riskien minimointiin.

"UPM Biopolttoaineet haluaa varmistaa Lappeenrannan biojalostamon turvallisuuden tilanteessa, jossa yksikkö joutuisi Paperiliiton mahdollisesti julistaman lakon piiriin, eikä biojalostamon turvallisuuden kannalta välttämätöntä miehitystä rajattaisi lakon ulkopuolelle", yhtiö kertoo tiedotteessaan.

"Paperiliitto on jo tässä vaiheessa ottanut selkeästi kantaa, että liitto ei rajaa mitään työtehtäviä mahdollisen lakon ulkopuolelle."

UPM:n mukaan sen liiketoiminnot ovat keväästä alkaen pyrkineet neuvotteluihin Paperiliiton ja henkilöstön edustajien kanssa sopiakseen liiketoiminnoittain työn järjestämisestä ja sujuvuudesta, työajasta ja palkasta sekä osaamisen kehittämisestä. UPM Biopolttoaineet -liiketoiminnassa on saavutettu neuvottelukosketus. Osapuolet ovat tavanneet ja vaihtaneet tietoja neuvottelulähtökohdista, mutta esimerkiksi lakkorajoista ei ole saatu päätöstä.

UPM Biopolttoaineet valmistaa uusiutuvia tuotteita liikenteen ja kemianteollisuuden käyttöön.

Lue myös:

"Työtaisteluilta metsän yrityksissä tuskin vältytään", Teollisuusliiton Riku Aalto ennakoi

Demokraatti: Paperiliitto uhkaa UPM:ää lakolla tammikuun alusta lähtien

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

AKT:n saarto UPM:n tuotteille alkaa tänään satamissa

AKT ryhtyy järeisiin tukitoimiin: aloittaa satamissa saarron UPM:n tuotteille

Lehtien painotalot yrittävät paikata UPM:n lakon pahentamaa pulaa hankkimalla paperia lähinnä Ruotsista ja Venäjältä

Käräjäoikeus rajasi UPM:n tehdaspaikkakuntien lämmöntuotannon ja vedenkäsittelyn Paperiliiton lakon ulkopuolelle