LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Metsä

Männyn latvassa lymyävän okakaarnakuoriaisen bongaa parhaiten kiikareilla – iskeymän kohteeksi joutuneet puut kannattaa kaataa ja kuoria

Okakaarnakuoriaisen tuhoja voi ennalta­ehkäistä poistamalla metsästä kesän aikana hakkuu­tähteet, tuulenkaadot ja ohutkaarnaisen mäntypuutavaran.
Tiina Ylioja
Okakaarnakuoriainen iskeytyy tyypillisesti heikentyneiden mäntyjen latvoihin. Sen kaivamat käytävät ja levittämä sinistäjäsieni saavat puun kuivumaan latvasta alkaen. Neulaset muuttuvat punaruskean värisiksi.

Lounaisrannikolla havaittiin viime kesänä kuivuneita ja punertuneita mäntyjä. Yksi syy puiden kuolemaan oli okakaarnakuoriainen.

”Helle, kuivuus ja männynjuurikääpä olivat heikentäneet puita niin, että ne olivat helppo kohde okakaarnakuoriaiselle”, sanoo metsäkeskuksen metsänhoidon asiantuntija Pekka Kuitunen.

Okakaarnakuoriainen on ensisijaisesti sekundaarinen tuholainen. Se iskee heikentyneiden puiden latvoihin, tuulenkaatoihin, hakkuutähteisiin ja ohutkuorisiin puupinoihin. Jos kanta kasvaa riittävän suureksi, se saattaa tappaa kirjanpainajan tapaan joukkovoimalla myös eläviä puita.

Laajempi epidemia on Kuitusen mukaan silti epätodennäköinen. Paikallisesti tuholainen voi aiheuttaa kuitenkin metsänomistajalle suuren taloudellisen menetyksen.

”Jos metsässä on tänä kesänä ollut tuhoja, kannattaa ensi kesänä seurata okakaarnakuoriaisen iskeymiä ja poistaa puut heti ennen uuden sukupolven kehittymistä”, Kuitunen neuvoo.

Maasta käsin okakaarnakuoriaisia on vaikea havaita, sillä männyn latvassa viihtyvä tuholainen ei jätä jälkeensä purukasoja.

Metsään kannattaa suunnata keväällä kiikarien kanssa ja kohdistaa ne tuhopuiden läheisten mäntyjen latvoihin.

”Jos havaitsee iskeymiä, kannattaa puut kaataa, kuoria ja tehdä polttopuiksi. Riittää, että moottorisahalla kuorii kolmelta sivulta nilan selvästi pois. Näin paikallinen kanta saadaan pysymään aisoissa”, Kuitunen opastaa.

Toukat eivät voi elää irrallisessa kuoressa, sillä ne eivät syö puuainesta vaan emon kuoren alle istuttaman sinistäjäsienen rihmastoa.

Metsätuholain piiriin kuuluvat puupinot Kuitunen kehottaa kuljettamaan pois metsästä jo ennen lakirajaa, jos kesä on lämmin. Myös tuulenkaatojen ja hakkuutähteiden poistaminen on tärkeää tuhojen ennaltaehkäisyssä.

Kuolleita ja pystyynkuivaneita mäntyjä ei kannata poistaa, sillä niissä voi jo elää okakaarnakuoriaisen sijaan hyödyllisiä petohyönteisiä.

”Ne on parempi jättää metsään monimuotoisuuden lisäämiseksi”, Kuitunen toteaa.

Ennen 2000-lukua okakaarnakuoriaisia esiintyi pääasiassa Itä- ja Pohjois-Suomessa. Viime vuosina tuhot ovat runsastuneet erityisesti lounaisrannikolla.

Kuitunen arvioi, että syynä on suotuisa ilmasto ja pitkä kasvukausi.

Yksi mahdollinen syy voi olla myös lisääntynyt energiapuun käyttö.

Pieniläpimittaiset energiapuupinot eivät kuulu metsätuholain piiriin, mutta ne voivat toimia okakaarnakuoriaisen lisääntymisalustana. Jos alueen männyissä on havaittu kaarnakuoriaistuhoja, on suositeltavaa poistaa puupinot metsästä.

Okakaarnakuoriainen näytti kulkevan ainakin Luonnonvarakeskuksen syyskuussa tutkimilla kohteilla käsi kädessä männynjuurikäävän kanssa.

”Juurikääpä tappaa hitaasti ­ja altistaa seurannaistuhoille. Puu voi pysyä vuosikymmeniä hengissä, mutta kasvu heikkenee”, Kuitunen sanoo.

Juurikääpää voi torjua parhaiten huolellisella kantokäsittelyllä hakkuiden yhteydessä.

Vaikka metsätuholaki velvoittaa käsittelemään vain yli 10-senttiset kannot, suosittelee Kuitunen käsittelemään myös tätä pienemmät kannot. Tärkeää on myös kantokäsittelyn hyvä laatu.

”Paras torjuntateho saavutetaan, kun torjunta-aineen peittävyys on kannossa sata prosenttia.”

Lue myös:

Lounaisrannikon mäntykuolemille löytyi syy: Okakaarnakuoriainen oli viimeinen niitti kuivuudesta ja juurikäävästä kärsineille puille

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Pekka luopui karjasta ja päätyi puuhommiin kirjanpainajan tuhoamiin metsiin Saksaan – "Välillä on ikävä salmiakkia, vaimoa ja lapsenlapsia"

Metsäyrittäjä joutui opettelemaan viidakon lait lähtiessään puusavottaan Saksan tuholaismetsiin – "Jos saksalainen ei halua maksaa, se ei myöskään maksa"

Säilytetään metsät terveinä

Kirjanpainajien havainnoinnissa nopeat ja rivakat toimet vähentävät metsätuhoja – Koneviestin ansakokeilussa tuhoilta ei säästytty