Metsä

Joka kuudes metsätie tarvitsee välitöntä kunnostusta

Metsäkeskuksen tarkastamista kemeratuetuista metsäteistä 60 prosenttia täytti vaatimukset.
Metsätie vaatii säännöllistä hoitoa pysyäkseen kunnossa.

Metsätie pysyy hyvässä kunnossa vain säännöllisellä hoidolla. Metsäkeskuksen tekemien tarkastusten perusteella metsäteiden kunnossapitotyöt on tehty kohtuullisen hyvin koko maassa.

Metsäkeskus on tarkastanut tänä vuonna vajaa 10 vuotta sitten kemeratuella rakennettujen tai perusparannettujen metsäteiden kuntoa. Tarkastetuista metsäteistä reilu 60 prosenttia täytti metsätieohjeiden vaatimukset.

Välittömiä kunnossapitotöitä on tarvetta tehdä noin joka kuudennella tiekilometrillä.

"Metsätien rakentaminen tai perusparannus sitoo huomattavan paljon rahaa. Jos kunnossapidosta laistetaan, valuvat investoinnin hyödyt hukkaan", sanoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Ari Nikkola.

Tarkastuksissa nousi esiin kaksi keskeistä metsätien kunnossapitotyötä, jotka jäävät usein tekemättä. Tien vuosittainen lanaus unohtuu liian usein, ja myös heinän ja vesakon niitto jää tekemättä riittävän ajoissa.

"Kun nämä muistettaisiin tehdä, olisi metsäteiden kunto jo hyvällä mallilla", sanoo metsäteiden johtava asiantuntija Mika Nousiainen.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Metsätietöihin ei saa enää kemeratukea nopeutetulla aikataululla

Metsäsuunnitelmaa ei kannata kiikuttaa metsäkeskukselle – helmikuusta alkaen tietoja ei enää siirretä metsään.fi-palveluun

Kemeratukea jäi käyttämättä ennätyspaljon eli joka neljäs siihen varattu euro – syy voi löytyä puukaupasta

Metsänomistajilla takana myrskyisä huippuvuosi