Metsä

Talvikohteita on päästy hakkaamaan poikkeuksellisen aikaisin – puukaupassa valmistaudutaan mahdollisen työtaistelun aiheuttamiin tehtaiden seisokkeihin

”Meillä on mahdollisuus lisätä puun vientiä Ruotsiin. Myös energiapuuta voidaan korjata tammikuussa enemmän”, Metsänhoitoyhdistys Keskipohjan toiminnanjohtaja Pentti Etelämäki sanoo.
Pasi Leino
Lounais-Suomessa lunta on vain ohut huntukerros. Pellot ovat jäätyneet niin hyvin, ettei metsäkoneista jää ajojälkiä. MH-Forestin metsäkoneenkuljettaja Joona Laaksonen hakkasi pellon viereistä männikköä Naantalin Merimaskussa viime perjantaina.

Sateinen syksy vaikeutti puunkorjuuta eri puolilla maata, kun pehmenneet tiet ja metsäpohjat eivät kestäneet puutavara-autojen tai koneiden painoa.

Marraskuun loppupuolen kunnon pakkaset muuttivat kuitenkin hetkessä olosuhteet. Talvikohteita on nyt päästy hakkaamaan poikkeuksellisen aikaisin etelä- ja lounaisrannikkoa myöten.

”Miesmuistiin ei ole näin hyvää talven alkua ollut”, Metsä Groupin tuotantopäällikkö Pasi Arkko sanoo.

Suuressa osassa maata rapsakat pakkaset tulivat ennen kuin maa peittyi lumeen. Tiet ja metsäpohjat alkoivat näin jäätyä, kun kylmyyttä eristävä paksu lumikerros puuttui.

”Tiet kantavat jo hyvin, mutta metsäpohjat ovat paikoin vielä märkiä ja pehmeitä varsinkin sellaisilla alueilla, minne on satanut paljon lunta”, Arkko toteaa.

MH-Forestin metsäkoneenkuljettaja Joona Laaksonen hakkasi männikköä siemenpuuasentoon viime perjantaina Naantalin Merimaskussa, missä maata peitti ohut huntukerros lunta.

Leimikko oli mahdollista hakata vain jäätyneen maan aikaan, koska sinne piti ajaa raskailla koneilla peltoalueen läpi.

”Pelto on jäätynyt jo niin hyvin, että koneilla päästään liikkumaan jälkiä jättämättä”, Laaksonen kertoi.

Lisää talvileimikoita on Laaksosen mukaan tiedossa.

”Tehdään kohteita, jotka ovat peltojen takana tai huonompikuntoisten metsäautoteiden varrella.”

Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla toimivan Metsänhoitoyhdistys Keskipohjan toiminnanjohtaja Pentti Etelämäki toteaa, että syksyn sateiden vuoksi yhdistyksen alueella oli useilla teillä painorajoituksia, jotka estivät raskaalla kalustolla ajon.

”Nyt tiet kantavat pakkasten ansiosta. Koneet saadaan palstoille ja puut kuljetettua tehtaille.”

Turvemaiden pohjat ovat vielä Etelämäen mukaan pehmeitä, mutta pakkasten jatkuessa nekin ovat jäätymässä hyvää vauhtia.

Puunkorjuun suunnittelussa on Etelämäen mukaan varauduttu jo vähitellen mahdolliseen työtaisteluun, joka pysäyttäisi tehtaita. Metsänhoitoyhdistys Keskipohjan alueella se voisi tarkoittaa UPM:n Pietarsaaren sellutehtaan puun vastaanoton pysähtymistä.

”Joulukuussa pyrimme viemään puuta mahdollisimman paljon näille lakkoalttiille tehtaille. Jos lakko alkaa tammikuussa, meillä olisi muita toimituskohteita.”

”Meillä on mahdollisuus lisätä puun vientiä Ruotsiin. Myös energiapuuta voidaan korjata tammikuussa enemmän”, Etelämäki kertoo.

Etelä-Savon metsänhoitoyhdistyksen johtajan Petri Pajusen mukaan talvikohteille on jo maakunnassa päästy, vaikka metsäpohjat ovat vielä osin märkiä 20–30-senttisen lumikerroksen alla. Myös talvileimikoiden kauppa on viriämässä varsinkin päätehakkuiden osalta.

Tämän vuoden vilkkaimmat kauppaviikot olivat Etelä-Savossakin touko–kesäkuussa. Sen jälkeen kauppaa on käyty tasaisesti.

”Ennätysvuoden 2018 lukemiin ei ihan päästä, mutta vahvalla tasolla kauppamäärässä kuitenkin ollaan.”

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ovat ostaneet tänä vuonna puuta yksityismetsistä koko maassa 33 prosenttia enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Vuoden 2018 vauhdista ollaan jäljessä 11 prosenttia.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Keski-Suomen puun myyntimäärissä tapahtui odottamaton notkahdus

Lehtoja on merkitty metsävaratietoihin ehkä vain promilleja metsäpinta-alasta – Metsä Group: "Otamme yhteyttä jäseniimme, joiden metsistä löytyy lehtoja"

Lehtien painotalot yrittävät paikata UPM:n lakon pahentamaa pulaa hankkimalla paperia lähinnä Ruotsista ja Venäjältä

MTK:n Karttunen: Metsä Groupin hyvä tulos on tehty myös "metsänomistajan hintoja halpuuttamalla"