Metsä

Sahatavaran vientihinta jatkoi nousua vielä syyskuussakin

Kuitupuun tuonti kasvoi, mutta hakkeen tuonti väheni tammi–syyskuussa.
Kimmo Haimi
Sahatavaran viennin arvo nousi tammi–syyskuussa 56 prosenttia ja vientimäärä 11 prosenttia viime vuoden vastaavasta jaksosta.

Suomalaisen sahatavaran vientihinta jatkoi nousua vielä syyskuussa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan sahatavaran vientihinta oli syyskuussa 411 euroa kuutiometriltä. Elokuussa hinta oli 385 euroa. Kyseiseen vientihintaan on laskettu mukaan myös höylätty sahatavara.

Höyläämättömän mäntysahatavaran vientihinta oli syyskuussa 390 euroa ja höyläämättömän kuusen 384 euroa kuutiometriltä.

Puutuoteteollisuuden viennin arvo oli tammi–syyskuussa 2,84 miljardia euroa. Nousua viime vuoden vastaavasta jaksosta oli reaalisesti 42 prosenttia. Sahatavaran viennin arvo nousi 56 prosenttia ja vientimäärä 11 prosenttia. Vanerin viennin arvo kasvoi 17 prosenttia ja määrä viidenneksen, Luke kertoo.

Massa- ja paperiteollisuuden viennin arvo nousi tammi–syyskuussa reaalisesti seitsemän prosenttia viime vuoden vastaavasta jaksosta ja oli 7,16 miljardia euroa.

Valkaistun sulfaattisellun viennin arvo kohosi 22 prosenttia ja määrä prosentin.

Aikakauslehtipaperin viennin arvo nousi neljä prosenttia ja määrä 18 prosenttia. Hienopaperin viennin arvo laski 14 prosenttia ja määrä kymmenyksen.

Kartongin viennin arvo kasvoi kahdeksan prosenttia ja määrä 15 prosenttia.

Kaikkiaan metsäteollisuustuotteiden viennin arvo oli tammi–syyskuussa 10 miljardia euroa eli 15 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Kartongin osuus oli reilu neljännes ja paperin hieman alle neljännes. Massan ja sahatavaran osuus oli kummankin noin viidennes.

Puuta tuotiin Suomeen tammi–syyskuussa 9,53 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli prosentin enemmän kuin viime vuonna vastaavalla jaksolla.

Kuitupuun tuonti kasvoi kuusi prosenttia ja hakkeen väheni neljä prosenttia viimevuotisesta.

Tuodusta puusta oli kuitupuuta 57 prosenttia, haketta 33 prosenttia ja tukkia kolme prosenttia.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Pölkky Oy teki erinomaisen tuloksen – "Odotamme hintojen jälleen nousevan vuoden 2022 ensimmäisen ja toisen neljänneksen aikana"

"Jotakin järkeä on saatu systeemiin", Keitele Groupin Kylävainio kommentoi neuvottelutulosta Teollisuusliiton ja Pron kanssa

Sahatavaran hintojen uusi nousu Yhdysvalloissa antaa valoa markkinanäkymiin – tulevaa ennustavat futuurit lähestyvät viime kevään huippua

Metsäteollisuuden vienti jatkoi kasvuaan lokakuussa – tahti pysyi samana kuin alkusyksystä