Metsä

Sahatavaran hinta on ampaissut nousuun Yhdysvalloissa – vaikutus näkynee viiveellä myös Suomen markkinoilla

Suurissa metsäyhtiöissä alkuvuoden näkymiä sahatavaralle pidetään valoisina.
Sanne Katainen
Kysyntä Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä on lähtenyt nousuun, kun sahatavaran hinnat ovat laskeneet.

Sahatavaran hinta on noussut Yhdysvalloissa 71 prosenttia elokuisesta. Tällä hetkellä hintoja nostavat Brittiläisessä Kolumbiassa tuhoutuneet tiet ja rautatiet, tukkien hinnannoususta johtuvat tuotannon supistukset sekä kanadalaisen puutavaran tullien kaksinkertaistuminen.

Yhdysvallissa sahateollisuuden futuurit nousivat kolmessa kuukaudessa 82 prosenttia, mutta tilanne ei vielä heijastu Suomen markkinoille. Täällä sahatavaran hinnan lasku on nyt pysähtymässä. Vielä on kuitenkin aikaista arvioida, mihin suuntaan hinta lähtee seuraavaksi kehittymään.

"Sahateollisuuden futuuri on noussut aika voimakkaasti. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin myös päivän hinta nousee jollain viiveellä. Ruotsalaiset ja Keski-Euroopan sahat alkavat viedä Amerikkaan tuotteita, niin sitten meille aukeaa Euroopassa mahdollisuuksia", arvioi Koskisen Oy:n sahateollisuuden johtaja Tommi Sneck.

Ruotsissa tuotantoa ollaan rajoittamassa kannattamattomuuden ja sahatavaran suurien varastojen takia. Sahat pitävät tavallista pidemmän tauon joulun pyhinä. Myös Kanadan sahoilla on havaittavissa samanlaista linjaa.

Tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä sahatavaran hinnat ampaisivat niin korkealle, että esimerkiksi Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä olevia asiakkaita jäi pois markkinoilta. Nyt hintojen laskemisen myötä nämä asiakkaat ovat palaamassa takaisin.

"Nyt on odottava tunnelma. Hinta tuli kesän jälkeen nopeasti alas, mutta nyt ei tiedä mihin suuntaan ollaan lähdössä, kun tässä on niin paljon muuttujia vuodenvaihteeseen", Sneck sanoo.

Sahateollisuuden epävarmuutta lisäävät muun muassa lakot, lakkojen uhka ja logistiikkaongelmat sekä elvytyspaketit ja Venäjän tukkipuulle asettamat tullimaksut. Lisäksi vahvat työehtosopimukset ovat sahoilla voimassa vuodenvaihteeseen asti. Epäselvä ja lukkiutunut tilanne ajoi jo esimerkiksi Pohjois-Suomessa toimivan Keitele Groupin Teollisuusliiton julistamaan ylityökieltoon ja saartoon.

Sneckin mukaan myös Kiinan toiminta markkinoilla on vielä kysymysmerkki. Syksyn markkinahinta ei kiinalaisille kelvannut, mutta alkuvuodesta selvinnee, miten maassa suhtaudutaan nykyisiin hintoihin.

Kaiken kaikkiaan sahatavaran markkinatilanne on toistaiseksi epäselvä. Vuosi sitten tähän aikaan markkinat vetivät hyvin, mutta tällä hetkellä tilanne on rauhallisempi.

Luonnonvarakeskuksen lokakuisen arvion mukaan sahatavaran vientihinta heikkenee ensi vuonna 20 prosenttia tämän vuoden luvuista. MT:n tietojen mukaan suurissa metsäyhtiöissä näkymiä alkavan vuoden sahatavaran kysyntään pidetään kuitenkin valoisina.

Sahatavaran kysyntä kävi viime keväänä ja kesällä ennätyksen korkealla etenkin Yhdysvaltojen markkinoilla. Sieltä se säteili Eurooppaan ja Suomeen, myös puunhintaan ja metsänomistajille asti. Tuolloin kysyntää avitti ihmisten vetäytyminen koteihinsa, kotien kunnostaminen ja lisärakentaminen.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Pölkky Oy teki erinomaisen tuloksen – "Odotamme hintojen jälleen nousevan vuoden 2022 ensimmäisen ja toisen neljänneksen aikana"

Sahatavaran hintojen uusi nousu Yhdysvalloissa antaa valoa markkinanäkymiin – tulevaa ennustavat futuurit lähestyvät viime kevään huippua

Metsäteollisuuden vienti jatkoi kasvuaan lokakuussa – tahti pysyi samana kuin alkusyksystä

Metsäyhtiöt lähtevät ensi vuoteen erinomaisesta markkinatilanteesta, mutta huippuvuoden 2021 tulostahtia on vaikea ylläpitää