Metsä

Metsäteollisuus varoittaa, että ylimitoitettu hiilinielutavoite lisää fossiilisia päästöjä

EU:n pääneuvottelijana toimiva Ville Niinistö (vihr.) haluaa kasvattaa EU-maiden hiilinieluja dramaattisesti.
Metsäteollisuuden mukaan metsien käytön rajoittaminen lisää painetta fossiilisten raaka-aineiden käyttöön.

Metsäteollisuus ry varoittaa, että EU:n hiilinielutavoitteen kiristäminen liian kovaksi kasvattaa uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä. EU:n ympäristövaliokunnan pääneuvottelijana toimiva Ville Niinistö (vihr.) esittää raportissaan EU-maiden hiilinielujen dramaattista kasvattamista.

"Niinistön alustava esitys tuntuu painottavan enemmän nieluja kuin fossiilisten päästöjen vähentämistä. On kuitenkin syytä muistaa, että tämä ei ole EU:n lopullinen esitys, vaan edelleen komissiolla on pöydällä oma esityksensä ja neuvosto ei ole ehtinyt muodostaa kantaansa", toteaa EU-metsäasioiden päällikkö Maija Rantamäki Metsäteollisuus ry:stä.

Rantamäki korostaa, että lopulliseen päätökseen on vielä matkaa. Seuraavaksi edessä ovat neuvottelut, joissa EU päättää, painotetaanko jatkossa fossiilisia päästöjen vähentämistä vai nielujen kasvattamista.

Metsäteollisuus haluaa, että Euroopan unionin maankäytön, maankäytön muutosten ja metsien ilmastovaikutusten nielutavoitetta (Lulucf) päätettäessä arvioidaan myös sen taloudelliset vaikutukset koko Euroopalle.

"Ylimitoitettu nielutavoite johtaa puunkäytön vähentämiseen, jolloin paine uusiutumattomien ja fossiili-intensiivisten luonnonvarojen käyttöön kasvaa", Rantamäki varoittaa.

Fossiilisten päästöjen lisääntyminen on vastoin EU:n Green Dealin perimmäistä tavoitetta. Samalla puunkäyttöä kurittamalla menetetään sekä puunjalostuksen ilmastohyödyt että sen myönteiset talous- ja työllisyysvaikutukset.

"On myös huomioitava vaikutukset hiilinielujen määrään ja pysyvyyteen pitkällä aikavälillä. Mikäli metsiin jätetään hoitorästejä nielujen lyhyen aikavälin kasvattamisen takia, on sillä vääjäämättä vaikutus tulevaisuuden nielujen määrään laskevasti", muistuttaa Rantamäki.

Myös metsänomistajia edustava MTK suomii Niinistön esitystä ankarasti.

Lue myös:

Ville Niinistön esitys rajoittaisi hakkuita rajusti, MTK pitää tavoitetta pähkähulluna ilmaston kannalta

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

EU vastustaa Venäjän asettamia puutavaran vientirajoituksia

Talous voisi toimia toisinkin – "Yhdessä tehty hyvinvointi kaikille", ekonomisti Jussi Ahokas kiteyttää

"Ville Niinistön esitys on järjetön suomalaisen metsänhoidon näkökulmasta", kritisoi europarlamentaarikko Petri Sarvamaa lulucf-asetuksen valmistelua

Venäjä ajoi vaatimuksillaan muut neuvottelupöytiin