Metsä

Metsien hiilinielulaskelmissa yllätyskäänne – Viro tiputti Suomen metsämaiden ykköskelkasta

Metsien käyttöä määrittävä lulucf-laki huipentuu tänään ministereiden välisissä neuvotteluissa Luxemburgissa.
Lari Lievonen
Kimmo Tiilikainen arvioi, että perjantaina edessä on "hikinen päivä", koska Viron esitys on Suomelle epäedullinen.

Puheenjohtajamaa Viron kompromissiehdotus kohtelee Suomea epäreilusti. Viro on tiputtanut Suomen alempaan luokkaan metsien hiilinielun kompensoimisessa, kun EU-maat muodostavat kantaa lulucf-esitykseen.

MT:n lähteiden mukaan korkeammassa luokassa ovat Viro, Itävalta, Latvia ja Slovenia, joilla on pieni maapinta-ala ja paljon metsiä. Ne saavat pienentää hiilinielujaan Suomea suhteellisesti merkittävästi enemmän ilman päästörasitetta.

Perjantain ympäristöministereiden välisissä keskusteluissa Suomi yrittää neuvotella itsensä korkeampaan kompensaatioluokkaan. Tällöin Suomi saisi pienentää metsiensä hiilinieluja 117 miljoonaa hiilidioksiditonnia, eikä 44 miljoonaa, kuten Viro esittää. Tämä tarkoittaisi, että hakkuita voitaisiin nostaa noin 10 miljoonaa kuutiometriä vuodessa nykyisestä.

Viron esitys on yllättänyt Suomen neuvottelijat.

Suomelle kompromissiesitys on epäreilu, koska laskentasääntöjen vuoksi metsistä tulisi laskennallinen päästö, vaikka ne ovat todellisuudessa hiilidioksidin nielu, perustelee ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.). Viron mallissa Suomen metsien hakkuut voivat kasvaa vain 4–5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa ilman huolta laskennallisesta päästötaakasta.

"Suurempiin lukuihin on päästävä", ministeri Tiilikainen sanoo.

Viron kompromissiesityksessä Suomi kärsisi myös metsäpinta-alan pienentymisestä. Rakentamisen tieltä raivatuista metsistä ja pelloista syntyneet päästöt tulisi Viron mukaan ottaa mukaan maankäytön päästölaskentaan.

Suomi ei saisi kuitenkaan kompensoida näitä päästöjä metsien nieluilla. Tämä tarkoittaisi, että Suomen kokonaispäästövähennystavoite nousisi taakanjakosektorilla 39:stä 57 prosenttiin.

Neuvottelut EU-komission, neuvoston ja parlamentin kanssa alkavat jo ensi viikolla. Parlamentti päätti kannastaan syyskuussa.

Lue myös:

Metsien käytön lulucf-laki huipentuu: Suomi pettynyt kompromissiehdotuksen –"Perjantaista tulee hikinen päivä"

Aiheet lulucf
Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Sarvamaa haluaa muuttaa EU-komission metsänäkemyksiä – "Jos keskustelua ei käännetä, metsistä saatava hyöty tukahdutetaan"

EU:n ilmastolaki päättää jäsenmaiden hakkuista – "Jos lulucf-päivitys hoidetaan huonosti, jälkilasku tulee meille metsäisille maille"

Suomen metsien hiilinielun päivitetty laskenta valmistuu joulukuussa – laskentamalli ja metsävaratieto ovat monia muita maita yksityiskohtaisempia

Suomen ilmastopaneeli arvioi: Kaikki EU-maat joutuvat vielä muokkaamaan lulucf-laskelmia