Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Torvalds: Äänestys bioenergian kestävyyskriteereistä oli torjuntavoitto – "Meidän kanta on niskan päällä"

Valiokunta antoi tukensa riskiperustaiselle tarkastelulle, jolloin metsäbiomassojen kestävyyttä ei tarvitsisi tarkastella eräkohtaisesti.
Sami Karppinen
Kestävyyskriteerien täyttyminen on ehto sille, että biomassoista tuotetun sähkön, lämmön ja liikenteen biopoltto­aineiden käyttöä saa tukea.

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänesti maanantai-illalla kahdesta esityksestä: metsäpohjaisen bioenergian polttoa tiukentavasta ja sitä tukevasta mallista. Äänestyksessä ympäristövaliokunta hyväksyi epp- ja ecr-ryhmän kompromissiesityksen kestävyyskriteereistä, joka säilyttäisi metsäbiomassan energiakäytön riskiperusteisuuden.

"En olisi kolme tuntia ennen äänestystä uskonut, että kompromissiesitys menee läpi. Tämä on isompi torjuntavoitto kuin uskalsin edes ajatella", kuvaili tuntojaan europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.) äänestyksen jälkeen. Hänen tavoitteenaan on ollut eliminoida ympäristövaliokunnan alkuperäisestä esityksestä rajoitteet energiapuun polttoon. Ympäristövaliokunnan pitkän äänestyksen tuloksena kuitupuun poltto sähkön- ja lämmöntuotantoon saisi jatkua, mutta mänty- ja palmuöljyn ei.

Suomen metsäsektori on korostanut, että kestävyyden tarkastelun tulisi perustua nykyisille kansallisille järjestelmille eli nojata riskiperusteiseen lähestymistapaan.

"Vihreiden esittelijän pohjapaperin ja kompromissiesityksen välillä on niin suuria ristiriitaisuuksia, että nyt saamme kaikki järkevät parlamentaarikot ymmärtämään, että ennen parlamentin täysistuntoon menoa esitystä kestävyyskriteereistä on hiottava, ei enää järjettömyyksiä."

Torvalds painotti, että kansallisesta päätäntävallasta metsien hoidon ja käytön suhteen tullaan pitämään kiinni. "Ei EU:sta voida tulla sanomaan, miten meillä hoidetaan ja käytetään metsiä. Tämän äänestyksen jälkeen meidän kanta on niskan päällä."

Metsäalan ja usean suomalaismepin mielestä kestävyyskriteerien tiukentaminen aiheuttaisi hallinnollista taakkaa niin metsänomistajille kuin bioenergia-alan toimijoille. Ympäristöjärjestöjen mukaan metsäenergian kestävyyttä tulisi taas määritellä kansallisten tavoitteiden lisäksi myös EU:ssa. Suomessa energiapuun tuotannon kestävyyden pohjana on ollut metsälaki.

Kestävyyskriteerien täyttyminen on ehto sille, että biomassoista tuotetun sähkön, lämmön ja liikenteen biopoltto­aineiden käyttöä saa tukea.

Kestävyyskriteerit kuuluvat uusiutuvan energian direktiiviin (red II), joka on osa EU:n puhtaan energian pakettia. EU:n tavoite on nostaa 2030 mennessä uusiutuvien energia­lähteiden osuus vähintään 27 prosenttiin EU:n energiankulutuksesta. Siihen sisältyy kestävyyskriteerit kiinteille biomassoille, kun nykyisen direktiivin kriteerit koskevat vain liikenteen biopolttoaineita ja muita bionesteitä.

Direktiivin vastuuvaliokunta on teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalla, mutta ympäristövaliokunnalla on yksinomainen toimivalta kestävyydessä. Seuraavan kerran uusiutuvan energian kestävyyskriteereistä äänestetään marraskuussa ja sen jälkeen parlamentin täysistunnossa joulukuussa.

Myös ympäristöjärjestö Fern kommentoi äänestystulosta. Järjestön mukaan ympäristövaliokunta menetti mahdollisuuden lopettaa EU:n perverssi ilmastostrategia: puun polttaminen energiaksi.

Otsikkoa muokattu 24.10. klo 8.20.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Kasvua ilman keskittämistä

Yliö: Liian nopea somesormi vie vääriin johtopäätöksiin

Tilastot kuvaavat puun energiakäytön todellisuutta

EU-parlamentin valiokunta hakee hakkuukieltoa vanhoille metsille – suomalaisten kannat vaihtelevat: "Neuvottelutulos ei vastaa tieteellistä käsitystä"