Metsä

Metsänomistaja kaipaa riuskoja kaupunkilaisia apuihin hirvimetsälle: "Väkeä tarvitaan lisää"

Metsänomistajien pitää huolehtia siitä, että hirvenkaadon pankkilupia käytetään riittävästi tänä vuonna, muistutettiin metsävaltuuskunnan kokouksessa.
Juha Harju
Hirvijahtiin tarvitaan uutta innokasta väkeä, arvelee kärsämäkeläinen metsänomistaja Raimo Kielenniva.

Metsänomistajat ovat eri puolilla maata huolissaan siitä, että hirviä jää liian paljon metsiin laiduntamaan ja puuntaimia einehtimään. Optimaalinen kannan koko olisi 2–2,5 hirveä tuhatta hehtaaria kohden, arvioi metsänhoitoyhdistys Haapavesi-Kärsämäen edustaja Raimo Kielenniva MTK:n metsävaltuuskunnan kokouksessa tiistaina. Metsävaltuuskuntaan kuuluvat metsänhoitoyhdistysten edustajat, tavallisesti puheenjohtajat, koko Suomesta.

Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja, keskisuomalainen Mikko Tiirola totesi, että 69 hirvitalousalueesta 28:lla ollaan selkeästi yli yhteisesti asetetun hirvikantatavoitteen.

"Edellisellä tavoitekierroksella jäi liian suuri haitari. Joillakin alueilla tavoitteeksi tuli esimerkiksi 3–6 talvehtivaa hirveä, mikä on metsätalouden kannalta kestämätön määrä."

Kielennivalla oli myös konkreettinen ehdotus siihen, miten tehokasta kannansäätelyä voidaan edistää. Hän esitti, että metsästysseuroihin on syytä ottaa mukaan kaupunkilaisia, jotta mukaan saadaan uutta ja innokasta väkeä.

"Ei kannata välittää siitä, omistavatko he metsää vai eivät. Kun minun ikäiseni miehet eivät enää pääse ojan yli, sen jälkeen hirvet saavat juosta rauhassa. Väkeä ja nuoria voimia tarvitaan lisää."

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja Tiirola korostivat kuitenkin, että seurojen päätösvallan on säilyttävä maanomistajilla.

Tiirolan mukaan kolaritilastoistakin näkyy, että hirvikanta on kasvussa.

"Tänä syksynä metsänomistajien ja metsänhoitoyhdistysten pitää luoda painetta riistanhoitoyhdistyksille ja metsästysseuroille, että pankkilupia pitää käyttää, jos tihentymiä on jäämässä. Jokaisen yhdistyksen on nyt tärkeää seuloa hirvituhokohteita", Tiirola totesi.

Hän kertoi, että MTK on esittämässä hirvenpyynnille jatkoaikaa tihentymäalueille vielä joulukuun jälkeen. Järjestö aikoo esittää uudistusta maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) koolle kutsumassa työryhmässä.

"Tavoite on, että lainsäädäntöä muutetaan niin, että tammikuussa voidaan vielä ampua tihentymäalueilla pankkilupahirviä", Tiirola kertoi.

Sodankyläläinen metsänomistaja Hannu Jänkälä totesi, että Pohjois-Suomessa hirvet tokkaantuvat vahvan lumipeitteen aikana.

"Siinä vaiheessa hirviä pitäisi saada riittävästi metsästettyä, ettei täystuhoalueita pääsisi tulemaan."

Metsänhoitoyhdistyksissä riista-asioiden hoitoa on järjestetty uudestaan viime kesänä, kertoi puolestaan kenttäjohtaja Timo Leskinen MTK:stä. Osassa yhdistyksiä on jo nimetty erikseen toimihenkilöt, jotka vastaavat alueen riista-asioista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uni-koira kuoli ohikulkijan piittaamattomuuden vuoksi – metsästäjä vetoaa autoilijoihin: "Hiljennä ihmeessä!"

MTK:n Viljanen ja Tiirola ovat eri leireissä keskustan puheenjohtajakisassa

Yhteistyötä ja etujärjestöpolitiikkaa

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI