Metsä

Stora Enson investointi uuteen kartongin päällystyslinjaan Imatralla lisää yhtiön oman sellun käyttöä

Tulevaisuudessa Imatran tehtaiden uudella päällystyslinjalla voidaan kartonkia päällystää muovin sijaan biopäällysteellä.
Lari Lievonen
Uuden polyeteenipäällystyslinjan kapasiteetti 140 000 tonnia vastaa 25 miljardia kartonkista kahvikuppia. Linjalla työskentelee 25 työntekijää vuoromestarin lisäksi.……

Stora Enson Imatran-tehtaiden uudet polyeteenipäällystyslinja ja automatisoitu rullavarasto vihittiin käyttöön perjantaina. Uuden päällystyslinjan kapasiteetti nousee 140 000 tonniin. Aiemmin tehtailla on ollut käytössä kolme päällystyskonetta, joiden kapasiteetti on yhteensä 285 000 tonnia.

"Varaudumme elintarvikepakkauksissa käytettävän kartongin ja nestepakkauskartongin markkinakysynnän kasvuun", kertoo Stora Enson Imatran tehtaiden tehtaanjohtaja Jari Tiura.

Polyeteeni- eli PE-päällystyksellä parannetaan kartongin läpäisemättömyysominaisuuksia sekä pakkauksen toiminnallisuutta esimerkiksi ruuan ja nesteiden pakkauksissa.

Uusi linja tuo lisäkapasiteetin lisäksi myös muita etuja. Tähän asti Stora Enso on joutunut käyttämään monia eri toimijoita, jotta se on saanut riittävän määrän kartonkia päällystettyä.

"Nyt rullia ei kuljetella enää edes takaisin, eikä päällystystä tarvitse ostaa muilta. Laadun varmistus on nyt kokonaan meidän käsissä", selittää Tiura.

Oman sellun käyttö lisääntyy ja sellun myynti vähenee, kun uuden linjan tuotanto lähtee kunnolla käyntiin.

"Investointi on edennyt aikataulussa, tuotannon ylösajo tapahtuu vuoden loppuun mennessä."…

Imatran tehtaiden tuotannosta yli 90 prosenttia lähtee vientiin. Päämarkkina-alue on Eurooppa, painottuen Länsi-Eurooppaan, mutta merkittävä osuus tuotteista viedään myös Kaukoitään ja Kaakkois-Aasiaan.

Toistaiseksi kartonkia päällystetään massatuotantoon vain polyeteenillä, eli muovipäällysteellä. Tulevaisuudessa päällyste voi olla biopohjainen. "Biokemikaalien kehitys ei ole vielä edennyt niin pitkälle, että massatuotanto olisi mahdollista", kertoi Stora Enson maajohtaja Seppo Parvi.

Biopäällysteitä tehdään jo sekä Imatran että Ruotsin Forsin tehtailla muun muassa maissista. Imatran uudella päällystyslinjalla on mahdollista tulevaisuudessa käyttää myös biopäällysteitä.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI