EU-parlamentin valiokunta torppasi mäntyöljyn energiakäyttöä haittaavan esityksen - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

EU-parlamentin valiokunta torppasi mäntyöljyn energiakäyttöä haittaavan esityksen

Suomalaisen metsänomistajan kannalta myönteinen tulos liikahti askeleen eteenpäin, kun liikennevaliokunta kaatoi rajoitukset mäntyöljyn energiakäytölle.
Kari Lindholm
Seuraavaksi uusiutuvan energian direktiivistä äänestetään marraskuun lopulla.

EU-parlamentin liikennevaliokunnan jäsenet äänestivät tänään omasta esityksestään uusiutuvan energian direktiiviin (red II), joka pitää sisällään myös kestävyyskriteerit metsäbioenergialle.

Liikennevaliokunta esitti alun perin, että komissiolle olisi annettu valta ottaa pois haluamiaan raaka-aineita tuettavien uusiutuvan energialähteiden listalta. Valiokunnan mukaan myös mäntyöljy olisi pitänyt poistaa tuettavien energiaraaka-aineiden joukosta. Enemmistö jäsenistä kuitenkin hylkäsi raportin: 11 jäsentä äänesti lausunnon puolesta, 30 vastaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että liikennevaliokunnalta ei tule omaa lausuntoa direktiiviin eikä näin myöskään tarkistuksia vastuuvaliokunnan tekstiin, josta äänestetään tämän kuun lopussa.

"Olin tyytyväinen, että liikennevaliokunnan lausunto ei mennyt läpi. Lausunnossa esitettiin raaka-ainelistalta poistoja. Äänestin lausuntoa vastaan, koska mielestäni päätöksenteon ei pitäisi olla huutokauppaa raaka-aineista. Jotta mahdollistamme investoinnit ja uudet innovaatiot, on päätöksenteon oltava johdonmukaista. Suljetut raaka-ainelistat eivät myöskään luo pohjaa innovaatioille, kun raaka-aineiden määrä on rajattu", valiokunnan varajäsen Henna Virkkunen (kok.) sanoo.

Red II-esityksen vastuuvaliokunta on teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta, joka ottaa lopullisessa esityksessään huomioon myös muiden valiokuntien kannat.

Metsäbiomassan kestävyyskriteereistä vastaava ympäristövaliokunta äänesti uusiutuvan energian kestävyydestä lokakuussa. Valiokunnan mukaan harvennuspuun ja kantojen käyttöä lämmön ja sähkön tuotantoon voitaisiin tukea, mutta biopolttoaineiden valmistukseen ne eivät saisi tukea. Myös mäntyöljyn biopolttoainekäyttö torpattiin.

EU-komission ehdotus ei rajoita puun energiakäyttöä. Komission kanssa samalla linjalla on myös Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta.

Lue myös:

Metsäbioenergian kestävyyskriteerit jakoivat alan ristiriitaisuudellaan kahtia –Metsähankkeille jarrua EU-valiokunnassa

Lue lisää

Yli kolmen vuoden työ päättyy: Rekkaliikenteen yhteiset EU-pelisäännöt valmistuvat viimein

Kiertotalous luo mahdollisuuksia innovaatioille

EU:n tavoitteet monimuotoisuudesta saavat sekä huutia että kiitosta: "Esitys turvemaiden suojelemiseksi on Suomen näkökulmasta hankala"

Villieläintorit kiellettävä