Metsä

Puuntuottaja-professori lyttää hirvikannan säätelyn: "Järjestelmä on mätä" – MTK: "Ei toimi osassa Suomea"

"On muutamia alueita, joissa maanomistajien näkemyksiä ei oteta huomioon ollenkaan", sanoo MTK:n Timo Leskinen.
Johannes Tervo
Emeritusprofessori Matti Kärkkäinen (vasemmalla) kävi viime viikolla katsastamassa Rami Mattilan taimikoiden hirvivahinkoja Teuvalla.

Kun Metsäkeskus järjesti Etelä-Pohjanmaan Teuvalla viime viikolla keskustelutilaisuuden metsätalouden hirvivahingoista, kulttuuritalo Orrelassa oli tupa täynnä aiheesta kiinnostunutta väkeä. Yhtenä puhujana oli puuntuottaja-professori Matti Kärkkäinen, jonka tunnetaan kriittisestä suhtautumisestaan nykyiseen hirvikantaan.

Kärkkäinen vaati Teuvalla radikaalia muutosta hirvenmetsästykseen: kaatoluvista on luovuttava kokonaan kuten metsäkauriilla tehtiin vuonna 2005.

"Järjestelmä on niin mätä, että tarvitaan radikaali uudistus."

Kärkkäinen totesi, ettei riistahallintoa tarvita hirvikannan säätelyssä mihinkään ja sai yleisöltä kannustavat suosionosoitukset. Pohjanmaan rannikolla on maan tiheimpiin lukeutuva hirvikanta, joka levittäytyy myös eteläpohjalaisen Teuvan kunnan alueelle. Tästä syystä asia kiinnostaa alueen metsänomistajia kovasti.

Kärkkäisen mielestä riistahallinnon on nöyrryttävä siihen, että vain maanomistajat päättävät hirvikannan koosta – hirvikarja kun laiduntaa heidän maillaan. Metsästyslain kuudennen pykälän mukaan metsästysoikeus perustuu maanomistukseen.

Maanomistajien etujärjestö MTK ei vielä lähde Kärkkäisen kapinajoukkoihin mukaan. Riista-asioiden edunvalvontaa hoitava MTK:n kenttäjohtaja Timo Leskinen muistuttaa, että osassa Suomea nykyinen järjestelmä kuitenkin toimii ja hirvikanta saadaan pidettyä maanomistajien kannalta kohtuullisena. Kaikkialla näin ei ole.

"Jos tätä ei saada toimivaksi, on lähdettävä tekemään radikaaleja muutoksia. On muutamia alueita, joissa maanomistajien näkemyksiä ei oteta huomioon ollenkaan."

Leskinen vetoaa metsästäjien vastuullisuuteen ja tähdentää yhteistyön merkitystä.

"Tämä on maanomistajien ja metsästäjien yhdessä hoidettava asia. Kumpikaan ei voi hoitaa sitä yksin."

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Video: Susi hätyyttää hieholaumaa laitumella – "Ei pidä kuvitella, että syötämme eläimiä tarkoituksella susille"

Yle uutiset: Hirvikanta alkaa olla tavoitteessaan Vaasan ja Kokkolan seuduilla

Aarre: Metsänomistajan keinot ovat vähissä, jos oma taimikko osuu hirvien talvilaitumeksi – ”Jos kantaa ei saada alas, kynnys aloittaa viljely uudelleen on erittäin korkea”, toteaa MTK:n Timo Leskinen

Jahti huomioon myös tien päällä