Metsä

Lulucf neuvottelut tiivistyvät: Viro on antamassa Suomelle periksi

Metsälaki lulucf:n pattitilanne alkaa aueta. Suomi saisi käyttää metsiään ilman huolta päästötaakasta.
Pekka Fali
Lulucf-neuvottelut vetelevät viimeisiään.

MT:n viimeisempien tietojen mukaan neuvosto ja komissio ovat olleet valmiita ottamaan askeleen EU-parlamentin suuntaan metsien käytön lulucf-neuvotteluissa. Tällöin Suomi saisi käyttää metsiään ilman huolta päästötaakasta, eivätkä historialliset vertailuvuodet olisi ongelma puun käytön lisäämiselle.

Metsien käytön lulucf-nuvottelut ovat olleet pattitilanteessa, sillä neuvoston puheenjohtaja Viro on harannut hanakasti Suomen tavoitteita vastaan. Suomen neuvottelijoiden mukaan Viro on ollut hankala taipumaan, koska Suomelle on annettu jo erityiskohtelua.

MT:n tietojen mukaan viimeisimmät neuvottelukäänteet koskevat hiilinielujen vertailuvuosia. Viro aikoo luovuttaa viikonloppuna Suomelle myönteisen kompromissiesityksen, joka lähentelee EU-parlamentin esitystä.

Euroopan parlamentti äänesti syyskuussa, että jäsenmaat voisivat lisätä hakkuitaan, kunhan metsät pysyvät hiilinieluna. Suomelle tämä olisi lottovoitto, sillä se on pelännyt hakkuiden kasvun aiheuttavan laskennallisia päästöjä.

Trilogineuvottelut EU-parlamentin, neuvoston ja komission kanssa ovat tiivistyneet pariin Suomen kannalta olennaiseen kysymykseen. Ensimmäinen on se, saako Suomi käyttöönsä enemmän hiilinielukompensaatiota, jolloin se voisi hakata metsiään enemmän. Toinen koskee vertailuvuosia, johon metsien hiilinielua ilmastolaskelmissa verrataan.

Neuvosto on kertonut aiemmin, ettei se halua joustaa vaivalla rakentamasta laskentasäännöstään, jossa kukin jäsenmaa saa käyttää ennalta määrätyn määrän hiilinielujaan tulevalla vuosikymmenellä. Suomi on vastustanut Viron laskentamallia, sillä Suomelle "hiilinielulupia" on annettu esimerkiksi Viroa ja Itävaltaa vähemmän.

Neuvoston laskelmat haittaavat Suomen tulevien vuosien suunnitelmia nostaa hakkuita yli 80 miljoonaan kuutiometriin vuodessa.

Aiheesta lisää:

Metsien käytön lulucf-neuvottelut ajautumassa vaikeuksiin

Leppä MTK:n valtuuskunnalle: "Suomi vie lulucf:n päämiestasolle, jos hyvää ratkaisua ei saada"

Katainen Savon Sanomille: Hiilinielukiistaa ei kannata viedä päämiestasolle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaksi miljoonaa ihmistä ja 600 kilometriä – laulavasta vallankumouksesta tänään 30 vuotta

Viinan hakeminen Virosta lisääntynyt

Suomen metsät – hiilinielu vai päästölähde

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI