Kansainvälinen metsäjätti Mondi ostaa Powerfluten Kuopiosta - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Kansainvälinen metsäjätti Mondi ostaa Powerfluten Kuopiosta

Myyjä on yhdysvaltalainen pääomasijoittaja Madison Dearborn Partners. Corenson hylsykartongit ja hylsyt eivät kuulu kauppaan.
Pentti Vanska
Powerflute-kaupan myötä kansainvälinen metsäjätti Mondi tulee nyt samalle alueelle Kuopion Sorsasaloon, minne Finnpulp suunnittelee maailman suurinta havupuusellutehdasta.

Etelä-Afrikasta lähtöisin oleva kansainvälinen metsäjätti Mondi ostaa Powerfluten eli entisen Savon Sellun Kuopiosta. Powerflute valmistaa aallotuskartonkia, flutingia, jota käytetään muun muassa hedelmälaatikoiden raaka-aineena.

Kauppahinta on 365 miljoonaa euroa. Kauppaan sisältyvät tuotantolaitokset Kuopiossa, puunhankintayhtiö Harvestia sekä myyntiyhtiöt Espanjassa ja Italiassa.

Myyjä on Nordic Packaging and Container, jonka taustalla on yhdysvaltalainen pääomasijoittaja Madison Dearborn Partners.

Kauppaan ei sisälly konserniin kuuluva Corenso, joka valmistaa hylsykartonkeja ja hylsyjä.

Powerfluten toimitusjohtaja Juha Koukka on tyytyväinen kauppaan. Hänen mukaansa toiminta jatkuu entisellään.

"Meille hyvä asia on, että saimme teollisen omistajan, joka on valmis kehittämään toimintaa pitkällä tähtäyksellä", Koukka sanoo.

Mondi tekee Puolassa Swiecien tehtaallaan samanlaista aallotuskartonkia kuin Powerflute.

Mondi toimii 30 maassa. Konsernin liikevaihto on 6,7 miljardia euroa ja sen palveluksessa on 25 000 työntekijää. Venäjällä se omistaa Syktyvkarskin kaupungissa selluloosa- ja hienopaperitehtaan. Suomessa Mondi omisti joitakin vuosia entisen Lohjan Paperin, jonka toiminta on jo loppunut.

Powerflute, silloinen Savon Sellu siirtyi Metsäliitto-konsernin pörssiyhtiöltä M-realilta irlantilaisten Smurfitin veljesten johtamalle sijoittajaryhmälle vuonna 2005. Kauppahinta oli tuolloin 20 miljoonaa euroa. Siitä Powerfuten arvo on noussut roimasti, kun nyt hinta kohosi 365 miljoonaan euroon.

Pääomasijoittaja Madison Dearborn Partners hankki Powerfluten omistukseensa marraskuussa 2016.

Powerfluten kannattavuus on erinomainen. Tänä vuonna sen liikevaihto nousee noin 183 miljoonaan euroon ja käyttökate 42 miljoonaa euroon, 23 prosenttiin liikevaihdosta.

Powerfluten tuotantolaitokset sijaitsevat Kuopion Sorsasalossa. Samalle alueelle Sorsasaloon Finnpulp suunnittelee maailman suurinta havupuusellutehdasta.

Lue lisää

Mondi ja SCA porskuttivat globaalissa tulosvertailussa kaukana suomalaisten metsäfirmojen edellä viime vuonna

Mondi vahvistaa ostaneensa Powerfluten 365 miljoonalla eurolla

Finnpulpin Fredrikson: "Vanhanaikaista täysin omaa puunhankinnan organisaatiota emme rakenna, mutta hankinta omissa käsissä"

Finnpulpin Martti Fredrikson: Metsäjätti Mondin tulo naapuriin ja KHO:n kaavapäätös ovat erinomaisia uutisia