Metsä

Näin Eurooppa metsittyi sadan vuoden aikana: Kartalla voi vertailla tilannetta vuoteen 1900

Kaupungistuminen ja maatalouden tehostaminen ovat lisänneet puiden määrää.
Kuvankaappaus Euroopan maankäyttöä esittävästä kartasta
Viivaa raahaamalla vuoden 1900 tilannetta voi verrata vuoteen 2010. Kuvassa Suomen itäosassa näkyvät vuoden 2010 metsät, länsiosassa vuoden 1900.

Viimeisen sadan vuoden aikana Euroopassa on koettu kaksi maailmansotaa, kommunismi ja sen loppuminen sekä perustettu Euroopan Unioni.

Ryhmä tutkijoita visualisoi näiden historiallisten tapahtumien vaikutuksen maankäyttöön: asutuksen keskittymiseen ja metsien peltojen määrään.

Tutkimusryhmää johti hollantilainen tutkija Richard Fuchs Wageningenin yliopistosta.

Maa-alueiden kehitystä vuodesta 1900 kuvaavat kartat paljastavat, että Eurooppa on sadassa vuodessa vihertynyt huomattavasti. Metsät ovat kasvaneet kolmanneksen sadassa vuodessa.

"Sata vuotta sitten puuta käytettiin melkein kaikkeen: polttopuuna, metallin tuottamiseen, huonekaluihin ja talonrakennukseen. Siksi vuonna 1900 Euroopassa oli tuskin mitään metsäalueita jäljellä. Toisen maailmansodan jälkeen monet maat aloittivat massiivisia metsittämisohjelmia, jotka ovat käynnissä yhä", Fuchs kertoi The Washington Post -lehden haastattelussa.

Toisaalta metsittämisohjelmat esimerkiksi Isossa-Britanniassa voivat perustua tuontipuulajeihin, joista luodaan alueille mahdollisimman paljon puuraaka-ainetta tuottava monokulttuuri. Se ei kuitenkaan paranna parhaalla mahdollisella tavalla metsäluonnon monimuotoisuutta.

Peltoja metsitettiin maatalouden tehostuessa. Ihmisten muuttaessa kaupunkeihin, jolloin myös vanhat pihat ja asuinalueet metsittyivät.

Itä-Euroopassa muutos viivästyi Länsi-Eurooppaan verrattuna. Siellä metsät pääsivät leviämään erityisesti kommunismin romahdettua, sillä tuottamatonta peltomaata hylättiin paljon vapaaseen markkinatalouteen siirryttäessä.

Polttopuiden poltosta on siirrytty fossiilisiin.

Kartta, jossa vuosien 1900 ja 2010 tilannetta voi vertailla

Washington Postin juttu aiheesta

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Kapulakieltä metsästä

Sähkön hinta Suomessa on hieman EU:n keskitasoa alempi – Espanjassa sähkön tukkuhinta kolminkertaistui vuodessa

Kannattavuuskriisi syö ruokaturvaa

Kesäkuu oli Pohjois-Amerikassa mittaushistorian kuumin, Euroopassa toiseksi kuumin