Metsä

Teknologia kannustaa nuoria luontoliikuntaan: "Vanhat liikuntamuodot täytyy osata tuotteistaa oikein"

"Jokamiehenoikeudet ovat meidän kansallisaarre. Kaikkein paras luontomatkailua edistävä toimenpide olisi hakea ne Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle."
Markku Vuorikari
Sijaintitietoon ja yhteisöllisyyteen perustuvat pelit voivat parhaimmillaan liikuttaa satoja tuhansia lapsia tai nuoria. Kuvan Pokemon Go -pelissä liikutaan ulkona ja yritetään napata vastaan tulevia Pokemoneja.

"Mobiililaitteisiin sidotut pelit ovat nousseet uudeksi nuoria liikuttavaksi ilmiöksi perinteisten luontoliikuntamuotojen rinnalle", toteaa Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson.

Pokemon Go ja geokätköily ovat esimerkkejä lajeista, joita voidaan harrastaa jokamiehenoikeuksien ansiosta missä päin maata tahansa.

Karlssonin mukaan teknologia tulee yhä vahvemmin osaksi luontoliikuntaa ja ulkoilua.

"Gps-paikannus ja yhteisöllisyys voivat pelin muodossa liikuttaa jopa satoja tuhansia lapsia tai nuoria."

Karlsson uskoo myös vanhojen liikuntamuotojen suosion säilyvän, kunhan ne osataan tuotteistaa oikein.

"Suomen Ladulla on juuri meneillään ulkona kuin lumiukko -kampanja, jonka tavoitteena on saada ihmiset tekemään yhdessä lumiukkoja ja nauttimaan raikkaasta talvi-ilmasta", Karlsson kertoo esimerkkinä.

Perinteikkäistä lajeista jokamiehenoikeuksiin kuuluva maastopyöräily on nostanut viime vuosina suosiotaan erityisesti nuorten keskuudessa.

"Lajille kertyy jopa 1000 uutta harrastajaa vuosittain. Pyörät ovat nykyään todella laadukkaita."

Vaikka teknologiasta tulisi olennainen osa luontoliikuntaa, on suomalaisten syytä vaalia ainutlaatuisia jokamiehenoikeuksiaan.

Karlssonin mielestä ne ovat Suomen luontomatkailun ja turismin paras valttikortti.

"Jokamiehenoikeudet ovat meidän kansallisaarre. Kaikkein paras luontomatkailua edistävä toimenpide olisi hakea ne Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle."

Karlssonin kokemuksen mukaan suomalaiset tuntevat jokamiehenoikeudet hyvin.

"Ne tulevat jo äidinmaidossa. Toisen maalla saa liikkua aiheuttamatta luonnolle tai maanomistajalle haittaa."

Kaupungistuminen on kuitenkin muuttanut ihmisten luontosuhdetta puistomaisempaan suuntaan, minkä vuoksi jokamiehenoikeuksien eteen on Karlssonin mukaan tehtävä aktiivisesti töitä.

"Meidän täytyy huomioida myös kasvava maahanmuuttajien ja ulkomaalaistaustaisten henkilöiden määrä. Tarvitsemme keinoja, joilla kerromme heidän oikeutensa luonnossa velvollisuuksia unohtumatta", Karlsson ennakoi.

Testaa tietosi jokamiehenoikeuksista Metsäyhdistyksen visassa.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

OIKAISU: Sienten keruu ei kuulu Sveitsissä jokamiehenoikeuksiin

Kommentti: Telttailua vai villiä telttailua? Kielen ilmaisut paljastavat kulttuurien suhteen maastoelämään

Pohjoismaiden asukkaat nauttivat poikkeuksellisesta vapaudesta – monissa maissa yksityisille maille ei ole asiaa ja sienisaalis punnitaan tarkkaan

Maastopyöräilijän ampunut metsästäjä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen