Metsä

Tutkija lehtihaastattelussa: Moni taudinaiheuttaja kuolee puupinnalla

Puu tunnetaan akustisesti ja lämmönjohtavuudeltaan hyvänä materiaalina, mutta miksi puinen leikkuulauta on bakteereille huonompi kasvualusta kuin muovinen?
Jaana Kankaanpää
Puinen vai muovinen leikkuulauta? Muovinen voi olla melkoinen bakteeripesä, kun taas puupinta tappaa monet bakteerit.

Puun kiinnostavin ominaisuus on puun antibakteerisuus, perustelee Tiina Vainio-Kaila Tekniikan akateemiset TEK ry:n verkkolehdessä sitä, miksi hän ryhtyi tutkimaan väitöstyössään puun antibakteerisuutta eli bakteereja tappavia ominaisuuksia.

Näin todella siis on: moni bakteeri kuolee puupinnalla. "Selitys löytyy niin puun uuteaineista, ligniinistä kuin puun tuoksusta", TEK:n verkkolehden jutussa todetaan.

Tämän vuoksi puu on esimerkiksi lasipinnoitettua kaakelia hygieenisempi valinta saunan sisustukseen tai muovia hygieenisempi leikkuulautaan.

Puun tuoksu syntyy erilaisista haihtuvista orgaanisista yhdisteistä eli VOC-yhdisteistä (Volatile Organic Compounds). Puun tuoksu syntyy alkoholeista, aldehydeistä ja terpeeneistä, jotka Vainio-Kailan tutkimuksen mukaan ovat haitallisia bakteereille mutta eivät ihmisille – toisin kuin VOC-yhdisteet yleensä.

Millaisia taudinaiheuttajabakteereita puun yhdisteet sitten pystyvät tuhoamaan? Vainio-Kailan tutkimuksen perusteella esimerkiksi koli- ja listeriabakteerit kuolivat vähitellen puupinnalla.

Puun uuteaineet tuhosivat kohtuullisen tehokkaasti myös sairaalabakteereja eli antibioottiresistenttejä MRSA-bakteereita.

Entä onko puulajien välillä eroja? Vainio-Kailan tutkimuksen mukaan on: mänty on hieman kuusta antibakteerisempaa.

Lue TEK Verkkolehden artikkeli kokonaisuudessaan täältä.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI